3 tipy, ako zmierniť nadúvanie nielen počas diéty

22. 10. 2024Tento článok vám zaberie 5 min čítaniaJiří Skála, Tereza Břízová

Nadúvanie počas diéty? Možno zaň nemôže to, čo si myslíte. Výživový poradca Jiří Skála odhalí jeho príčiny a poradí, ako plynatosti predchádzať. Zaujíma vás, ktoré bežné potraviny môžu byť vinníkmi a aké tajomstvá skrývajú babské rady proti nafúknutému bruchu? Čítajte ďalej.

Žena si drží ruky na bruchu. Čo je vinníkom nadúvania a plynatosti?

Keto diéta a nadúvanie – prečo sú spájané?  

Okolo tejto témy panuje jeden veľký mýtus, a to že bielkoviny nadúvajú. Bielkoviny samy osebe nenadúvajú. Nadúvať však môžu:

Potraviny, ktoré sú na bielkoviny bohaté (napr. strukoviny)

Ich súčasťou je okrem bielkovín aj vláknina a nestráviteľné sacharidy. Niektoré z týchto sacharidov sa v tenkom čreve nerozkladajú a fermentujú. To vedie k tvorbe plynov.

Ťažko stráviteľné bielkoviny

Niektoré bielkoviny, najmä živočíšneho pôvodu (mäso) môžu byť pre zažívací systém ťažšie na trávenie. A sme zase pri nepohodlí a nadúvaní.

Niektoré výživové doplnky

Ak ste voči nim intolerantní, príčinou plynatosti môžu byť umelé sladidlá alebo laktóza obsiahnutá v niektorých výživových doplnkoch.

Poruchy trávenia

Niektorí ľudia môžu byť pri príliš vysokom príjme citlivejší na trávenie bielkovín, a to môže spôsobovať nadúvanie.

Proteínová tyčinka KetoDiet obsahuje oligofruktózu. Tá podporuje zdravie čriev, niekoho však môže nadúvať.

Nadúvanie po proteínových nápojoch

Pri proteínových nápojoch môže nadúvanie spôsobovať predovšetkým prebiotická vláknina inulín. Ak ste neboli pred diétou na vlákninu zvyknutí, jej náhly vyšší príjem vám môže spôsobovať plynatosť.

Nadúvanie po proteínových tyčinkách

Pri tyčinkách môže zase nadúvanie spôsobovať látka zvaná oligofruktóza. Tá je známa tým, že podporuje zdravie črevnej mikroflóry, pretože slúži ako potrava pre prospešné baktérie v tráviacom trakte. U niekoho však môže vyvolať nadúvanie a ďalšie zažívacie ťažkosti. V čreve totiž fermentuje, čo môže viesť k produkcii plynov.

Citlivosť na vlákninu a prebiotiká sa u každého z nás líšia. 

Zelenina obsahuje vlákninu. Pokiaľ na ňu nie ste zvyknutí, jej príjem zvyšujte postupne. Predídete nadúvaniu.

Vláknina je tiež v zelenine

Keď sa k tomu pridá ešte odporúčané množstvo zeleniny, dostanete sa na výrazný príjem vlákniny počas dňa.

Je teda potrebné prijímať menej vlákniny?

Dostatočné množstvo vlákniny je žiaduce. Ukazuje sa, že má pozitívny vplyv na zdravie tráviaceho traktu, kontrolu hmotnosti, ale aj na reguláciu hladiny cukru v krvi. Pokiaľ vám jej náhle zvýšenie spôsobuje zažívacie problémy, odporúčam jej príjem zvyšovať postupne a sledovať, ako bude vaše telo reagovať. Chvíľu skrátka trvá, než si na ňu tráviaci trakt zvykne.

Tráviace enzýmy DigeZyme obsahuje aj proteínová omeleta KetoDiet

Možno nadúvaniu v diéte nejako predchádzať?

Do mnohých jedál a nápojov už dnes pridávame patentovanú zmes enzýmov DigeZyme. Nenechajte sa zmiasť nie príliš lákavým názvom. Ide o enzýmy, ktoré zlepšujú trávenie a vstrebávanie živín. Na výslednej chuti konkrétnych jedál ich nespoznáte. Inak povedané: tieto enzýmy vášmu telu prospejú, chuť jedla nijako neovplyvnia

DigeZyme zblízka

Konkrétne je v tejto zmesi 5 druhov enzýmov (amyláza, proteáza, laktáza, lipáza a celuláza), ktoré:

  • Podporujú trávenie: Pomáhajú telu lepšie tráviť potravu, čo môže znížiť pocit nadúvania a diskomfort po jedle.
  • Zlepšujú absorpciu živín: Efektívne trávenie vedie k lepšiemu vstrebávaniu živín v tele, čo môže prispieť k celkovému zdravotnému stavu.
  • Pomáhajú pri intoleranciách: Môžu byť prospešné pre osoby s intoleranciami na niektoré potraviny, napríklad laktózu, alebo pre tých, ktorí majú problémy s trávením niektorých zložiek potravy.
  • Podporujú zdravie čriev: Správne trávenie a asimilácia živín môžu prispieť k zdravšiemu mikrobiómu v črevách.
  • Lepšie trávenie a absorpcia živín môže viesť k zvýšeniu celkovej energie a vitality.

Ak aj napriek tomu plynatosť a nafúknuté brucho neprestáva?  

Ak pretrvávajú problémy s nadúvaním a bolesťou v podbrušku, odporúčam:  

  1. Postupnú adaptáciu: Ak vám v minulosti chýbala v strave vláknina, jej príjem zvyšujte postupne.
  2. Hydratáciu: Zvyšovanie príjmu vlákniny by malo ísť ruka v ruke so zvyšovaním príjmu tekutín. Dbajte na to, aby ste pili dostatok vody, aby sa vláknina mohla efektívne uplatňovať v tráviacom systéme.
  3. Upraviť spôsob konzumácie:
    • Jedzte pomaly: Pri rýchlom jedle sa do žalúdka dostáva viac vzduchu, čo môže viesť k nadúvaniu. Snažte sa jesť pomaly a dobre žuť.
    • Obmedzte žuvačky a sýtené nápoje: Tie môžu tiež spôsobovať prehĺtanie vzduchu.
    • Pravidelný pohyb: Fyzická aktivita pomáha podporiť trávenie a môže zmierniť nadúvanie.
    • Relaxácia a dýchanie: Stres môže mať negatívny vplyv na trávenie. Skúste techniky relaxácie, ako sú meditácie, joga alebo hlboké dýchanie.
    • Probiotické doplnky: Môžu pomôcť udržiavať zdravú rovnováhu črevných baktérií a podporiť trávenie.

Máš nejaké osvedčené babské rady proti nadúvaniu?

Vyhnúť sa potravinám, ktoré k nadúvaniu prispievajú (fazuľa, cibuľa, brokolica, kapusta) alebo aj potravinám s vysokým obsahom sodíka (ten majú slané potraviny).  A, naopak, existujú niektoré potraviny alebo bylinky, ktoré môžu pomôcť zmierniť stav plynatosti. Sú to napr.:

  • fenikel,
  • mäta,
  • aníz,
  • zázvor
  • mliečne výrobky bohaté na probiotické kultúry (kefír, acidofilné mlieko atď.).

Foto: Depositphoto, KetoDiet

Tento článok stojí za zdieľanie!

Bažíte po ďalších témach?

Budeme vám ich posielať do e-⁠mailu.
Môžete sa kdykoľvek odhlásiť.
Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov
Jiří Skála výživový poradca a produktový špecialista KetoDiet

Výživový poradca a kondičný tréner v jednej osobe. Zodpovedne rozširuje náš sortiment o nové produkty a píše články o zdravom životnom štýle.

Tereza Břízová copywriter KetoDiet

Ako správny copywriter zásobuje náš blog novinkami zo sveta proteínovej diéty, rozhovormi o chudnutí a článkami z oblasti aktívneho životného štýlu.

Čo ovplyvňuje kvalitu črevného mikrobiómu?

Mrkneme sa na časté otázky o črevnej mikroflóre a jej vplyve na naše zdravie.
Pozriem sa