Vianočná zľava 15 % s kódom ZIMA2024
Každý deň navyše iná odmena v adventnom kalendári.
Každý deň navyše iná odmena v adventnom kalendári.
Tiež sa občas neubránite pocitu, že varíte rovnaké jedlá stále dookola? Nachystať obed či večeru nebýva taký problém, keď vieme, z čoho. Už ste skúsili čiernu šošovicu? Ak sa u vás v kuchyni ešte neobjavila, možno nastal čas to napraviť. Nejde o hocijakú potravinu. Benefitov má na rozdávanie. Lieči, chutí a krásne vyzerá. Poďte zistiť viac.
Čierna šošovica beluga vyzerá ako nenápadná potravina. Dokazuje však, že v jednoduchosti je krása. Svoj názov beluga zdedila po tom najlepšom, po exkluzívnom kaviári. Drobnými zrnkami aj farbou ho totiž pripomína.
Nielenže z čiernej šošovice uvaríte množstvo variantov šalátov, nátierok aj teplých hlavných jedál a naozaj si na nich pochutíte. Urobíte tým službu aj svojmu telu. Je zásobárňou vitamínu B, železa a horčíka. Navyše ide o bezlepkovú potravinu.
„Čierna šošovica je skvelým zdrojom vlákniny (na 100 g šošovice = 15 g vlákniny) a rastlinných bielkovín (na 100 g šošovice = 24 g, čo je zhruba dvojnásobok toho, koľko vám dá tofu ‒ 10 g). Jej čierny pigment obsahuje antioxidanty, ktoré môžeme inak nájsť napríklad v bobuľovom ovocí (v čučoriedkach, ostružinách). Dokáže tak chrániť naše telo pred pôsobením voľných radikálov a s ním spojeným starnutím buniek,“ hovorí Jiří Skála, výživový špecialista KetoDiet.
Spoločne s červenou šošovicou patrí čierna šošovica medzi unikáty tým, že nie je potrebné ju namáčať ako ostatné strukoviny. Jej nespornou výhodou je to, že nenadúva. Drobné čierne bobuľky si aj po uvarení uchovávajú svoj tvar. Šošovicu vložte do studenej neosolenej vody tak, aby bola mierne ponorená. Pri vare prilievajte horúcu vodu a varte do zmäknutia zhruba 25 ‒ 30 minút. Žiadne dlhé hodiny pri sporáku vás teda nečakajú. Uvarí sa raz-dva.
Čierna šošovica je výbornou prílohou napríklad k rybe. Dochutiť ju môžete nasekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou, alebo praženými vlašskými orechmi. Vynikajúca je v kombinácii s koreňovou zeleninou.
Na 4 porcie budeme potrebovať:
Ako na to:
Nadrobno nakrájame červenú cibuľu a cesnak. Oboje opražíme na troche olivového oleja. Pridáme ryžu a celé premiešame. Podlejeme trochou vína a necháme podusiť. Potom postupne podlievame zeleninovým vývarom a ryžu varíme domäkka.
Medzitým prepláchneme čiernu šošovicu a varíme podľa návodu. Krátko pred zmäknutím k nej pridáme hrášok a kukuricu. Nadbytočnú vodu zlejeme.
Zmes šošovice a ryže zmiešame dohromady. Pridáme ešte cherry paradajky prekrojené napoly a krátko opražené zrezanou stranou na olivovom oleji.
Na tanieri ozdobíme bylinkami a posypeme strúhaným syrom.
Na 4 porcie budeme potrebovať:
Ako na to:
Na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku, zeler a mrkvu. Pridáme cesnak, kurkumu a prepláchnutú čiernu šošovicu. Do panvice vložíme bobkový list, nové korenie a osolíme. Celú zmes podlejeme horúcou vodou a dusíme do zmäknutia. Keď to máme hotové, zahustíme lahôdkovým droždím a dochutíme mletým čiernym korením.
Medzitým si vo vriacej vode postupne pripravíme stratené vajcia, ktoré najprv rozbijeme jednotlivo do misky. Keď je voda v hrnci vriaca, prilejeme do nej lyžicu octu a rýchlo zamiešame, aby sa vytvoril vír. Doprostred víru vlejeme jedno vajíčko. Bielok sa krásne zatiahne okolo žĺtka. Krátko povaríme a hneď, ako je bielok pevný, hrniec odstavíme z plameňa a vajcia necháme cca 2 minúty dôjsť. Rovnako postupujeme s ďalšími vajcami.
Na 8 porcií budeme potrebovať:
Ako na to:
Šošovicu uvaríme domäkka a necháme vychladnúť. Potom rozmixujeme s čerstvým syrom a dochutíme cesnakom a soľou. Nátierku môžeme natrieť na proteínovú bagetu či proteínový chlieb a dozdobiť napríklad cherry paradajkami či šalátovou uhorkou.
Na 4 porcie budeme potrebovať:
Ako na to:
Šošovicu uvaríme domäkka. Prebytočnú vodu zlejeme. Medzitým zmiešame citrónovú šťavu, ocot, olej a trochu soli a korenia. Šošovicu premiešame so zálievkou, jemne pokrájanou cibuľkou a valeriánkou poľnou. Navrch pridáme syr nakrájaný na kocky a opražené orechy.
Po šošovicu beluga dnes už nemusíte chodiť výhradne do predajní zdravej výživy. Okrem siete drogérií s oddelením zdravej výživy ju nakúpite v podstate v každom supermarkete. A cena rozhodne nie je nijako závratná. V tejto oblasti má čierna šošovica ku kaviáru naozaj veľmi ďaleko.
TIP, ako rozpoznať kvalitu potravín: napovie vám hodnota Nutri-Score na obaloch.
Či už aktívne športujete, alebo napríklad varíte pre malé deti, čiernu šošovicu zaraďte do svojho jedálneho lístka s istotou, že svojmu telu doprajete to najlepšie. Jedlami so šošovicou beluga môžete tiež pohodlne nadviazať na niektorý z diétnych plánov KetoDiet. Ak ste si vybrali iný spôsob chudnutia než KetoDiet, po šošovici tiež pokojne siahnite. Do redukčnej stravy totiž patrí.
Mrknite sa na osvedčené keto recepty, vďaka ktorým budete fit. Vyberáme pre vás kvalitné suroviny a šetríme váš čas. Spoznajte všetky rady našich produktov a s chuťou ich zaraďte do svojho jedálnička.
Keď meníte stravovacie návyky, logicky sa vám do hľadáčika dostanú potraviny, o ktorých ste skôr nemali potuchy. S trochou zveličenia by sa dalo povedať, že kto varí z čiernej šošovice, má vždy farebný stôl.
Tento článok stojí za zdieľanie!
Ako správny copywriter zásobuje náš blog novinkami zo sveta proteínovej diéty, rozhovormi o chudnutí a článkami z oblasti aktívneho životného štýlu.