Black Friday – vybraný proteín za polovičné ceny!
Navyše zľava 20 % aj na Stay fit. Kód: BLACK
Navyše zľava 20 % aj na Stay fit. Kód: BLACK
Ak sa každý rok tešíte, kedy začne hubárska sezóna a vy budete môcť vyraziť s košíkom do lesa, alebo si chcete pochutnať na čerstvých hubách, teraz je ten správny čas, pretože hubárske obdobie vrcholí práve v septembri. Kto by nemal rád praženicu, hubové rezne, hubový guláš alebo kulajdu? Milujeme chuť húb a ich vôňu a skvelo nám spestrujú jedálny lístok.
Huby dodávajú telu vlákninu, provitamín A aj vitamín D, ktorý v žiadnej inej rastline nenájdeme. Jeho nedostatok sa môže prejaviť vysokým tlakom alebo ďalšími kardiovaskulárnymi ochoreniami či pobolievaním kostí v zime u starších ľudí. Ďalej obsahujú draslík, vápnik, horčík a železo. Huby sú nízkokalorické, a teda veľmi vhodné na redukčnú diétu. Pokrmy z húb vás dostatočne zasýtia a vy tak nebude mať pocit hladu. Ale pozor, pre ľudí s citlivým zažívaním môže byť stráviteľnosť húb trochu ťažšia.
Keď porovnáme huby s ostatnými potravinami, zistíme, že nie sú podobné ani mäsu, ani zelenine. Čo sa týka obsahu bielkovín, sú na tom rovnako ako strukoviny. Antioxidačná kapacita húb je porovnateľná so zeleninou. Obsahujú minimum tukov a viac obsahujú bielkoviny. Môžu byť nezanedbateľným zdrojom vitamínu D predovšetkým pre vegetariánov. Človek bežne získava vitamín D predovšetkým z mäsa, tučných morských rýb alebo z vaječného žĺtka.
Kalorické a nutričné hodnoty a živiny v hubách | na 100 g | DDM (100 g) |
Voda | 89,74 g | |
Energetická hodnota | 34 kcal | 1,7 % |
Energetická hodnota | 143 kJ | 0,0 % |
Bielkoviny | 2,24 g | 5,0 % |
Tuk | 0,49 g | 0,7 % |
Minerálne soli | 0,73 g | 12,2 % |
Sacharidy | 6,79 g | 3,0 % |
Vláknina | 2,5 g | 10,4 % |
Vápnik | 2 mg | 0,2 % |
Železo | 0,41 mg | 2,3 % |
Horčík | 20 mg | 5,0 % |
Fosfor | 112 mg | 11,2 % |
Draslík | 304 mg | 6,5 % |
Sodík | 9 mg | 0,4 % |
Zinok | 1,03 mg | 6,9 % |
Meď | 0,142 mg | 7,1 % |
Mangán | 0,23 mg | 11,5 % |
Selén | 5,7 μg | 8,1 % |
Vitamín B1 (tiamín) | 0,015 mg | 1,0 % |
Vitamín B2 (riboflavín) | 0,217 mg | 12,8 % |
Vitamín B3 (niacín) | 3,877 mg | 19,4 % |
Vitamín B5 (kyselina pantoténová) | 1,5 mg | 15,0 % |
Vitamín B6 (pyridoxal) | 0,293 mg | 14,7 % |
Vitamín D | 0,5 μg | 10,0 % |
Vitamín D | 20 MJ | 5,0 % |
Pomerná hmotnosť | 18,85 g 1 piece. whole |
Pri príprave sa vyvarujte veľkého množstva oleja, pretože zbytočne zvyšuje energetickú hodnotu húb. Nerobte z húb ani príliš mastnú praženicu na masle s vajcami. Stráviteľnosť húb sa zlepší pridaním soli alebo jedlej sódy pri tepelnom spracovaní podusením, ideálne v kombinácii s rovnako upravenou zeleninou.
Starší ľudia by mali jesť huby iba občas a určite nie pred spaním. Vývar z húb je pre seniorov ideálne voľbou, a to aj pre osoby, ktoré majú isté ťažkosti so žlčníkom. Do stravy detí mladších ako 3 roky nepatria huby vôbec. Deti staršie ako 6 rokov by ich mali jesť iba v omáčke alebo v polievke, nie ako samostatný pokrm. Pozor na to, že obsahujú vlákninu, jej väčšie množstvo môže zapríčiniť bolesť brucha alebo dokonca hnačku.
Huby v primeraných dávkach podporujú trávenie a majú ochrannú funkciu, pretože obsahujú minerály a vitamíny. Ľudia s ochoreniami obličiek alebo tráviaceho ústrojenstva by mali jedlá z húb obmedziť. Pretože väčšina húb obsahuje močovinu, dochádza pri prílišnej konzumácii k silnému zaťaženiu obličiek aj u zdravého človeka. Huby preto jedzte s mierou.
Niektoré druhy húb sú schopné v sebe zadržiavať stopové prvky látok, ku ktorým patrí zdravotne rizikové kadmium, ortuťa olovo. Je preto potrebné poznať miesto, kde huby zbierate, a vyvarovať sa konzumácii húb z veľmi silne znečistených lokalít (napr. v okolí hút, vnútorných plôch veľkých miest alebo v blízkosti silno frekventovaných ciest).
Vypestujte si vlastné huby v záhradke alebo na balkóne. Medzi ľahko pestované huby patrí hliva ustricová, plamienka zimná, poľnička topoľová a šupinovka nameko. Potrebujeme na to len správnu živnú pôdu, hubové sadivo a vhodné miesto.
Vyrazili ste si do lesa a hľadáte inšpiráciu, aké jedlá z čerstvo nazbieraných húb pripraviť? Vyskúšajte naše CHUTNÉ RECEPTY.
Tento článok stojí za zdieľanie!
Píšeme pre vás o nových produktoch, o najrôznejších akciách, o vašich premenách alebo napríklad o tom, ako variť zdravo bez zbytočného cukru.