Keto Diet
Košík 0

Konjakové cestoviny: Prečo nie sú vhodné do diéty?

25. 6. 2024Tento článok vám zaberie 4 min čítaniaNikola Nevečeřalová

Zistite, čo obsahujú konjakové cestoviny, akú najčastejšiu úlohu zastávajú v jedálnom lístku a čím je najlepšie ich nahradiť. Vyspovedali sme odborníčku na výživu.   

Konjakové rezance nie sú vhodné do zdravého jedálnička

Nízka nutričná hodnota konjakových rezancov

Konjakové cestoviny majú veľmi nízky obsah kalórií, ale vášmu jedálničku nedajú takmer nič. Čo na ne hovorí výživová poradkyňa?

Konjakové rezance alebo ryža môžu byť vhodnou voľbou v diéte, keď sa snažíme znížiť príjem kalórií. Vďaka svojmu nízkemu obsahu sacharidov sú vhodné aj pre diéty, v ktorých obmedzujeme príjem sacharidov a cukrov, ako je napríklad keto diéta. Sú prirodzene bezlepkové, preto sú vhodné aj pre ľudí, ktorí trpia celiakiou alebo neznášanlivosťou lepku,“ vymenúva jediné pozitíva Martina Weisserová, ktorá sa výžive venuje už 20 rokov, a zároveň upozorňuje, že tento typ cestovín nie je pre naše telo veľkým prínosom, pretože obsahuje živín len veľmi akýchkoľvek málo.

Je to skôr ,plnidlo’ žalúdka, ktoré pomáha predísť hladu,“ uvádza najčastejšiu úlohu konjakových cestovín v jedálničku odborníčka na výživu.  

Náš TIP: Ak sa vyhýbate lepku, mrknite na článok o bezlepkovej diéte. Určite sa vyberiete aj bez konjaku.

Čo je to konjak?  

Konjakové cestoviny sa vyrábajú z konjakovej múky a vody, ktorej obsahujú až 97 %. Konjaková múka sa získava z koreňa rastliny konjac známej tiež ako glukomanán. Táto rastlina sa vyskytuje najmä v Ázii, kde sa v kuchyni často využíva. 

Glukomanán je polysacharid – rozpustná vláknina, ktorá na seba skvele viaže vodu. Vďaka tomu mnohonásobne zvýši svoj objem, čo prispieva k pocitu sýtosti. Využíva sa aj v potravinových doplnkoch, ktoré majú navodiť pocit sýtosti,“ vysvetľuje Martina Weisserová spôsob, akým nás konjakové cestoviny zasýtia.  

Recept na proteínové cestoviny KetoDiet s cuketou

Čím nahradiť konjakové cestoviny (nielen) v diéte  

Konjakové cestoviny alebo akúkoľvek potravinu s obdobne výživovo chudobným zložením by ste mali nahradiť nutrične bohatšími potravinami. Ak ste chceli konjakové prílohy jesť preto, že ste si chceli dopriať cestoviny aj v nízkosacharidovej diéte alebo len ušetriť kalórie, siahnite radšej po proteínových cestovinách. Tie vám okrem minima sacharidov dodajú porciu kvalitných bielkovín a vlákniny.

Ak ste konjakovými cestovinami nahrádzali bežné cestoviny a množstvo sacharidov si v jedálničku nestrážite, siahnite radšej po celozrnných variantoch, ktoré vám dodajú kvalitný zdroj energie v podobe komplexných sacharidov.

Proteínové cestoviny obsahujú dôležité bielkoviny a 10-krát viac vlákniny

Proteínové cestoviny obsahujú veľké množstvo bielkovín (35 g na 100 g), čo je 3-krát viac ako v klasických cestovinách. Konjakové cestoviny neobsahujú nijaké bielkoviny,“ vysvetľuje výrazný rozdiel výživová poradkyňa a dopĺňa, že bielkoviny sú v našej strave dôležité najmä ako stavebný kameň všetkých buniek, chránia svalovú hmotu a ovplyvňujú fungovanie celého tela.   

Desaťkrát viac vlákniny. To je ďalší bod v prospech proteínových cestovín oproti konjakovým. „Vďaka vláknine majú proteínové cestoviny nízky glykemický index, veľmi dobre zasýtia, a tým predchádzajú aj chuti na sladké. Konjakové cestoviny obsahujú v 100 g maximálne 3,5 g vlákniny, zvyšok zloženia je voda. Proteínové cestoviny majú v rovnakom množstve celých 35 g vlákniny,“ porovnáva hodnoty Martina Weisserová.  

Bielkoviny nemožno jesť „do zásoby“ na rozdiel od sacharidov alebo tukov. Podľa slov výživovej poradkyne a odborných štúdií naše telo dokáže naraz využiť iba 30 g bielkovín. Preto by mali byť bielkoviny v našom jedle rozložené rovnomerne v priebehu dňa.

Obľúbené low carb recepty s proteínovými cestovinami  

TIP od výživovej poradkyne: Ako ľahko doplniť bielkoviny do jedálnička  

Sama viem, že nie je úplne ľahké mať v jedálničku dostatok bielkovín. Najmä my ženy máme problém doplniť do svojho jedálnička dostatočné množstvo. Často nie sme fanúšičky pravidelnej konzumácie mäsa a z bežných potravín získavame dostatok bielkovín len veľmi ťažko. S pribúdajúcim vekom sa navyše potreba príjmu bielkovín zvyšuje,“ upozorňuje Martina Weisserová.   

Okrem proteínových cestovín preto objavte kvalitnými bielkovinami nabitý rad proteínových jedál Stay fit. Dodajú vášmu telu, čo potrebuje, a hodia sa do každého zdravého jedálneho lístka.

 

Foto: KetoDiet, Pixabay

Tento článok stojí za zdieľanie!

Bažíte po ďalších témach?

Budeme vám ich posielať do e-⁠mailu.
Môžete sa kdykoľvek odhlásiť.
Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov
Nikola Nevečeřalová copywriter

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.

Jednoduché recepty na diétne zálievky na šalát

Pripravte si doma skvelý šalát vrátane chutnej zálievky, ktorá neprekazí vaše chudnutie.
Chcem recepty