Vianočná zľava 15 % s kódom ZIMA2024
Každý deň navyše iná odmena v adventnom kalendári.
Každý deň navyše iná odmena v adventnom kalendári.
Dať si namiesto čipsov oriešky, je v kurze, ale hlavne zdraviu prospešné. Sú zdrojom kvalitných zdravých tukov, ktoré naše telo nielen pri chudnutí potrebuje. Ako nás však môžu rozhnevať?
Orechy sa radia medzi tzv. zdravé tuky, ktoré sú v našej strave a nielen pri chudnutí, žiaduce. „Ide o výborný zdroj tukov obohatený o celý rad priaznivo pôsobiacich látok, ako sú:
V zodpovedajúcej kvalite a primeranom množstve ide o skvelý zdroj živín,“ hovorí výživový špecialista Jiří Skála. Poslednú Jirkovu vetu si dobre zapamätajte. Vrátime sa k nej.
Tuky hojne obsiahnuté v orieškoch nám teda pomáhajú udržať hormonálnu rovnováhu, vďaka ktorej sme psychicky v pohode, naše trávenie funguje, ako má, ale šliape aj menštruačný cyklus. Navyše sa nám lesknú vlasy, neštiepia nechty a pleť žiari.
Keďže by náš jedálny lístok mal obsahovať 2-krát viac rastlinných tukov ako živočíšnych – Jiří Skála odporúča držať sa pomeru 2 : 1 rastlinné tuky vs živočíšne –, oriešky sa budú hodiť. Doplniť ich môžete kvalitnými olejmi (olivovým, ľanovým, konopným...), avokádom a semienkami. Najkvalitnejším zdrojom živočíšnych tukov sú potom ryby.
Už viete, prečo jesť oriešky. No ako s nimi bezpečne naložiť a ktorý druh orieškov si pri diéte dopriať? Vyberte si ten, ktorý vám chutí. Pre telo je najvýhodnejšie jednotlivé druhy striedať, pretože sa predsa len nepatrne líšia výživovými hodnotami– pozrite tabuľku nižšie. Čo teda zostáva kameňom úrazu pri konzumácii orieškov pri chudnutí, alebo ak chcete v našom prípade skôr „orieškom“?
Otvoriť si polkilové vrecúško kešu orechov a pri počítači ho počas dňa zjesť, nie je práve ideálne. Síce obsahujú veľa zdraviu prospešných látok, ale kalorická hodnota rozhodne nie je zanedbateľná. Naopak. Hrsť orieškov vám dodá rovnako veľa energie ako štvrť kila varenej ryže.
Prezrite si tabuľku nižšie, kde sú vaše obľúbené druhy orechov v riadkoch od najmenej kalorických po tie najkalorickejšie a majte pritom na pamäti, že pri chudnutí s KetoDiet by ste si mali dopriať cca 25 g orieškov za deň a zároveň ich kombinovať s ďalšími zdrojmi rastlinných aj živočíšnych tukov.
Kešu | 1 222 kJ | 9 g bielkovín | 13 g sacharidov | 23 g tukov |
Pistácie | 1 309 kJ | 10 g bielkovín | 9 g sacharidov | 25 g tukov |
Mandle | 1 333 kJ | 10 g bielkovín | 4 g sacharidov | 27 g tukov |
Lieskové orechy | 1 440 kJ | 13 g bielkovín | 4 g sacharidov | 31 g tukov |
Vlašské orechy | 1 447 kJ | 8 g bielkovín | 9 g sacharidov | 32 g tukov |
Para orechy | 1 475 kJ | 7 g bielkovín | 2 g sacharidov | 34 g tukov |
Pekanové orechy | 1 532 kJ | 5 g bielkovín | 7 g sacharidov | 36 g tukov |
Makadamové orechy | 1 502 kJ | 4 g bielkovín | 3 g sacharidov | 38 g tukov |
Kalorická hodnota a množstvo tuku obsiahnutého v orieškoch vás nemali vydesiť. Je však dôležité vedieť si reálne predstaviť, koľko orieškov si môžete za deň dať bez toho, aby ste si chudnutie pokazili.
Chybou je však aj opačný extrém – vyhýbanie sa im. Nie teda konkrétne orieškom, ale tukom všeobecne. „Keď v strave vynecháte tuky, tak vám okrem hormonálnej nerovnováhy a zhoršenia sa kvality vlasov a nechtov hrozia aj psychické problémy. Tie môžu viesť až k stavom úzkosti, podráždenie, ale aj únavy. Tuky okrem iného obaľujú aj nervové vlákna,“ vysvetľuje odborník na výživu Jiří Skála a dopĺňa, že sa vám postupom času môže zhoršovať zrak. Vitamíny rozpustné v tukoch sa totiž nemajú kde rozpúšťať, takže ich vaše telo nemá ako vstrebať.
Oriešky nie sú úplne lacnou záležitosťou, ale keď už viete, že ich nebudete jesť na kilá, porozhliadnite sa radšej po tých kvalitných. Oriešky sú náchylné na plesne, preto si radšej overte, odkiaľ oriešky, čo vám skončili v košíku, sú, a akým prešli spracovaním. Čím sme sa dostali k poslednému bodu.
Aké oriešky vám môžu pomôcť s chudnutím? Solené, obalené v cukrovej, wasabi alebo akejkoľvek inej ochutenej kruste to nebudú. Oriešky jedzte iba v prírodnom či nasucho praženom variante. Pred ich nákupom si preštudujte obal a zloženie. Nič než 100 % daných orieškov nemá vo vrecúšku čo robiť.
Oriešky nemusíte iba „zobať“. Budú sa vám hodiť aj v kuchyni. Veľa jedál dokážu pozdvihnúť na novú úroveň. Kam s nimi?
Prisypte ich do obľúbenej raňajkovej proteínovej kaše alebo len tak do jogurtu či tvarohu s ovocím. Skvelé sú tiež na pečenie. A to nielen nahrubo nasekané, ale aj najemno pomleté. Pridajte ich do domácej granoly, vytvorte zdravšie mafiny (čo takto batatové?) alebo skúste proteínové vafle.
Dokonalá kombinácia! Lieskové oriešky a kakao vo vyladenom proteínovom kréme.
Nielen nasladko. Oriešky patria aj do slanej kuchyne. Pridajte ich do cestovín, rizota alebo šalátov. Kombinácia červenej repy, kozieho syra a vlašských orechov sa hneď tak neopozerá. Výborné je aj spojenie plátkov mandlí so sviežim mangom a ricottou alebo parmezánom. Ak máte dve minúty navyše, oriešky vopred nasucho opražte, aby vám v jedle pekne chrumkali.
Tento článok stojí za zdieľanie!
Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.