Pomôžu vám ostré jedlá spáliť tuky rýchlejšie? Odborník má v tom jasno

2. 3. 2021Tento článok vám zaberie 5 min čítaniaNikola Nevečeřalová

Napadlo vám niekedy, že keď budete jesť štipľavé jedlá, schudnete rýchlejšie? Prečítajte si názor skúseného výživového poradcu.

Ostré jedlá pália tuky. Pravda, alebo mýtus?

Čo sa v tele deje, keď zjeme štipľavé jedlo?

Keď si dáte večeru s nutnou dávkou čili, zahrejete sa a možno dokonca aj zapotíte. Prečo? Čili papričky obsahujú látku zvanú kapsaicín, ktorá v našom tele vyvolá tzv. falošný pocit tepla. „Aby sa toto teplo z tela odviedlo, dôjde k rozšíreniu kožných a podkožných ciev, čo môže zlepšiť výdaj energie aj oxidáciu tukov,“ vysvetľuje výživový špecialista Jiří Skála. Hurá! Je to tak. Vďaka štipľavému sa lepšie chudne. Má to nejaký háčik?

Čili pomáha páliť tuky, ale aj vírusy a bacily

Čili papričky ovplyvňujú chudnutie tým správnym smerom práve vďaka kapsaicínu, ktorý obsahujú. „Čili papričky sú už detailne vedecky preskúmané a štúdie okrem iného potvrdili, že majú pozitívny vplyv na spaľovanie tukov, a to hlavne u osôb s abnormálne vysokým BMI,“ hovorí výživový poradca. Znamená to, že ľuďom s vyššou nadváhou čili papričky môžu s chudnutím pomôcť. „Lenže u osôb s BMI do 25 k redukcii tuku nedochádza, čo je však skôr benefitom z hľadiska nežiaducich účinkov, pretože kapsaicín nevedie k nechcenej strate hmotnosti,“ dopĺňa prekvapivý záver výskumu Jiří Skála.


Aké BMI máte vy?
Spočítajte si ho s BMI kalkulačkou a zistite, ako ste na tom.


Aj štíhlym ľuďom však môžu čili papričky s udržaním ideálnej hmotnosti pomôcť. Kapsaicín totiž zvyšuje slanú chuť pokrmu a pravidelní konzumenti čili potom nemajú potrebu zjesť toľko slaných, sladkých a tučných jedál.

Ostrý obed a choroby nemajú šancu

V dnešnej dobe je obzvlášť dôležité dbať na vlastné zdravie a nezanedbávať prevenciu. A aj štipľavými jedlami môžete podporiť svoju imunitu. „Bolo potvrdené, že látky v čili papričkách a kapsaicín majú veľmi vysoký antioxidačný účinok a ich konzumácia môže slúžiť ako jedna z mnohých preventívnych vecí, ktoré môžeme pre svoj imunitný systém urobiť,“ radí Jiří Skála.

Zaujímavosť! Vážne zdravotne indisponovaný, takmer hlucho-slepý Radim Řehůřek, ktorý trpí usherovým syndrómom, prišiel na to, že mu jeho obľúbené čili papričky ako jediné dokážu od ťažkostí uľaviť. Nielenže si priamo do očí pravidelne kvapká čili kvapky vlastnej výroby, ale na posedenie sa mu podarilo zjesť aj 13 papričiek naraz.

Koľko štipľavého je už veľa?

Nijakú čili diétu držať nemusíte. Ostrých jedál si teda bežne nedoprajte toľko ako rekordman Radim Řehůřek. U každého človeka je navyše maximálna denná dávka iná. Niekto ostré jedlá jednoducho neznesie a iný má, naopak, tzv. plechové ústa. Existuje však nejaké konkrétne číslo? „Je to otázkou a cieľom ďalších výskumov, ktoré by mohli stanoviť bezpečnú a účinnú dennú dávku ostrosti. Napr. maximálna denná dávka čili papričiek sa môže pohybovať od 20 do 40 g, lenže to nie je nijako potvrdené. V každom prípade jedno ostrejšie jedlo za deň nám nijako neublíži,“ hovorí odborník na výživu.

Štipľavé jedlá pomôžu s chudnutím. Dajte si čili, kurkumu, cesnak alebo zázvor.

Ostrým jedlám by ste sa mali vyhnúť, ak ste...

  • Deti. Pre malé deti sú štipľavé jedlá úplne nevhodné.
  • Tehotné, prípadne dojčiace ženy. Každá mamička však uzná za vhodné, čo jej a bábätku svedčí.
  • Citliví na ostré. Niektoré druhy korenia totiž môžu vyvolať aj alergické reakcie.

Čím ďalším jedlo ochutiť, aby malo pre telo blahodarný účinok?

Nemusíte koreniť len pomocou čili. Taká kurkuma, karí, zázvor, cesnak aj zdanlivo sladká škorica to vie rozpáliť tiež. Naštartujte s nimi metabolizmus a využite celý rad ich zdravotných benefitov. Zdraviu prínosné dokáže byť dokonca aj obyčajné korenie. Ale používate ho správne? „Veľa ľudí v kuchyni využíva mleté korenie. Je však lepšie kupovať celé korenie, pretože mleté rýchlo stráca arómu a nemôžete si byť istí, čo v ňom vlastne je, keďže sa dá ľahko sfalšovať,“ hovorí výživový poradca. Korenie navyše neexistuje len jedno. Môžete si vybrať z celého radu možností a farieb. „Ostrosť korenia je najsilnejšia pri bielom a najslabšia pri zelenom. Čierne korenie má zase najsilnejšiu arómu. Typickú ostrosť koreniu dodáva látka zvaná piperín, ktorá podporuje trávenie. Môže však pomôcť aj v boji proti nadváhe, pretože blokuje tvorbu nových tukových buniek,“ dopĺňa Jiří Skála.


Vedeli ste, že aj jeden druh čili papričiek sa nazýva korením? Je to kajenské korenie.


Rozmanitejší diétny plán vďaka povoleným dochucovadlám. Ktoré to sú?

Aj pri chudnutí s proteínovou diétou si môžete jedlá dochucovať podľa vlastnej chuti. Najskôr si však prejdite zoznam povolených dochucovadiel pri ketodiéte. Z diétneho jedálneho lístka určite vynechajte dresingy, omáčky či zmesi korenia bez uvedeného zloženia na obale. Môžu obsahovať veľa skrytých cukrov.


TIP na zdravý pikantný recept

Vyskúšajte tekvicovú nátierku so štipkou čili, ktorú si môžete dopriať už od 3. kroku diétneho plánu. Pochutí si na nej celá rodina!

Tekvica nie je to pravé? Vyberte si iný zo zdravých pikantných receptov.

Tento článok stojí za zdieľanie!

Bažíte po ďalších témach?

Budeme vám ich posielať do e-⁠mailu.
Môžete sa kdykoľvek odhlásiť.
Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov
Nikola Nevečeřalová copywriter

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.

Extra výživná čierna šošovica beluga.

Poriadne okoreniť môžete aj čiernu šošovicu. Už ste túto takmer zázračnú potravinu zaradili medzi svoje obľúbené jedlá? Viac sa dozviete priamo v našom článku o šošovici beluge.
Pozrite sa