Black Friday – vybraný proteín za polovičné ceny!
Navyše zľava 20 % aj na Stay fit. Kód: BLACK
Navyše zľava 20 % aj na Stay fit. Kód: BLACK
S príchodom jari všetko krásne vonia, kvitne pučí. Nálada je veselšia a s ňou rastie aj vaša chuť skúšať nové veci. Nechajte svoju kuchyňu zahrať všetkými farbami a jarnými receptami na nátierky, ktoré sa vrátili znova „na scénu“. Viete, že keď svoj jedálniček s príchodom každého nového ročného obdobia trošku upravíte, čaká vás veľa príjemných prekvapení a navyše urobíte niečo i pre svoje zdravie? Začítajte sa do prvého článku štvrťročného seriálu, v ktorom sa zameriame na výhody sezónnych potravín, z ktorých si môžete podľa chutných a ľahkých receptov ihneď navariť.
Ste zvyknutí nakupovať čerstvé potraviny, čítať etikety a jednoducho dbáte na to, čo jete vy aj celá vaša rodina? To je skvelé. A keď do svojho zdravého vyváženého stravovania zaradíte ešte čerstvé potraviny, ktoré práve teraz nájdete v záhradkách alebo na trhoch, jedálniček zaručene obohatíte o:
S príchodom jari sa hojne skloňuje slovo detoxikácia i typická únava, ale tá vám so zdravým jarným jedálničkom a dostatkom pohybu na čerstvom vzduchu nehrozí. Jasajú i vyznávači raw stravovania, ktorí jedia len tepelne neupravené potraviny, pretože s teplejším obdobím a silnejším slniečkom si pochutnajú ešte viac. Ale tiež jedálniček v štýle Low Carb (nízkosacharidové stravovanie s vysokým obsahom bielkovín a tukov) alebo Cukrfree strava (bez cukru) bude s čerstvými sezónnymi plodinami zase o niečo bohatšia.
Nie je teda škoda držať jarý pôst, keď sa začali zať dobroty ako napríklad reďkovky? Využite naplno to, čo vám príroda práve teraz ponúka. Vylaďte si svoje nátierky, polievky, poduste zeleninu i mäso s bylinkami a varte častejšie v páre. Užívajte si ľahké, farebné a zdravšie varenie, vďaka ktorému sa budete cítiť oveľa ľahší.
Nátierky oslavujú „comeback“. Pamätáte si, ako ste ako deti pripravovali rôzne druhy nátierok s mamičkou? Teraz sú späť a nielen na internete nájdete nepreberné množstvo receptov. Môžete si tiež skúsiť vymyslieť svoj vlastný alebo vyskúšať niektorý z našich tipov. Prvé dva recepty si obľúbila naša hlavná výživová poradkyňa Martina Weisserová alebo ak chcete tak KetoMartina, ktorá sa zdravej strave venuje už viac ako 15 rokov.
Vajíčka si nakrájame na kocky. Reďkovky i žeruchu tiež pokrájame a zmiešame s ostatnými ingredienciami. Za niekoľko minút máte nátierku hotovú.
Aj keď môžete žeruchu pestovať doma počas celej zimy, až jarné slniečko jej dodá tú správnu chuť. A pokiaľ sa ešte len chystáte rastlinku zasadiť, nevadí, pretože už za pár dní budete „zať“. Čerstvá žerucha osvieži a spestrí váš jedálniček, na vaše telo má detoxikačné účinky, a to na vnútorné orgány aj na pleť. Navyše vám dodá dávku vitamínu C, vitamínov skupiny B, vitamín A a omladzujúci E. Z minerálov obsahuje napríklad vápnik, železo, horčík, draslík i jód a to ešte nie je všetko, obsahuje totiž aj vlákninu alebo nasýtené mastné kyseliny.
I štipľavé reďkovky vďaka obsahu vlákniny výrazne prospievajú vášmu zažívaniu. Zároveň pôsobia antibakteriálne – pomáhajú vyčistiť telo od škodlivín a plesní, ale tiež odvodňujú. Z vitamínov v nich nájdete vitamín C, B3 i kyselinu listovú. A z minerálov obsahujú napríklad selén, horčík, vápnik, síru a draslík.
Reďkovky nakrájame na kúsky a zmiešam s tvarohom a Lučinou. Osolíme a okoreníme. Pažítku nasekáme najemno. Časť vmiešame priamo do nátierky a zvyšnú časť posypeme navrch. S čím je Martina túto nátierku najradšej? To sa dozviete na jej blogu.
Pažítka sa rovnako ako žerucha veľmi ľahko pestuje. Môžete ju rovno z kvetináča nastrihať na všetky jarné jedlá. Krásne ich ozdobí a svojou štipľavou chuťou tiež „okorení“. Pažítka navyše podporuje trávenie, má protizápalové účinky a navyše obsahuje vitamín C, B2 a z minerálov sodík, vápnik, železo alebo fosfor. Navyše pomáha znižovať krvný tlak.
Žeruchou, reďkovkami a pažítkou ale „jarní výber“ plodín nekončí. Zdravý jedálniček doplňte aj o zelenú špargľu, z ktorej môžete vyskúšať napríklad šalát. Ďalej si do svojej kuchyne pusťte kaleráby, ľadový či hlávkový šalát, jarnú cibuľku a cibuľu, mangold, špenát alebo karfiol. Siahnuť môžete aj po strukovinách - po naklíčenej šošovici alebo fazuliach, ktoré vám pomôžu vyčistiť a naštartovať trávenie.
A v našom poslednom tipe na ľahkú nátierku sme využili práve jarnú cibuľku.
Cibuľku si nakrájame najemno a lososa na kúsky (alebo si ho nechajte vcelku a len naaranžujte navrch). Potom všetko jednoducho premiešame so syrom, osolíme a okoreníme. Pridáme nasekaný kôpor a na záver pokvapkáme olivovým olejom. Pokiaľ nemáte radi kôpor, nahraďte ho reďkovkami alebo pažítkou.
Tento článok stojí za zdieľanie!
Naša diétna koučka je v oblasti výživového poradenstva ako doma. Zdravý jedálny lístok je pre ňu vášňou. Vymýšľa pre vás recepty z kvalitných surovín.