Skryté cukry vol. 1: Ako ich odhaliť?

31. 1. 2018Tento článok vám zaberie 4 min čítaniaNikola Nevečeřalová

Skryté alebo tiež pridané cukry na nás číhajú takmer na každom kroku. A navyše nie je jednoduché ich na prvý pohľad „prekuknúť“. Aby ste však už pri ďalšom nákupe vedeli, ktoré vaše obľúbené potraviny pridaný cukor obsahujú, čítajte ďalej. Zostavili sme pre vás prehľadný zoznam názvov, za ktorými sa skrytý cukor schováva.

Žena má v ústach čokoládové srdiečko. Skryté cukry na nás číhajú takmer všade.

Potraviny, ktoré skrytý cukor obsahujú

Aby ste si udržali správnu hladinu cukru v krvi, jeho denný príjem by v bežnom režime (nie v diétnom pláne) mal zodpovedať zhruba 50 g, čo je na predstavu jedna tabuľka mliečnej čokolády alebo tiež 5 jabĺk.

Každý si môže ľahko vypočítať svoju odporúčanú dennú dávku cukru. V rámci bežného stravovania by podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) cukor nemal tvoriť viac ako 10 % celkového denného energetického príjmu.

A ak sa prikláňate k zdravému životnému štýlu, hranicu príjmu jednoduchých cukrov môžete ešte znížiť. A to pokojne na polovicu, alebo si z viacerých druhov cukrov vybrať iba niektoré. Nízku hladinu cukru si drží ten, kto žije tzv. Low Carb – to je životný štýl, pri ktorom v strave znižujete príjem sacharidov (hlavne cukrov) a zvyšujete príjem tukov – alebo v štýle sugarfree, keď vynechávate určité druhy cukrov, napr. fruktózu (ktorá už nie je len ovocným cukrom, ale pridáva sa do najrôznejších limonád, sladkostí i sirupov) alebo sacharózu (t. j. obyčajný cukor, ktorým sladíte kávu alebo čaj).

Ak si strážite denný príjem cukru, dávajte si pozor hlavne na ten skrytý.

Skryté cukry sa objavujú najčastejšie v týchto potravinách (a niektoré vás možno aj prekvapia):

  • sladkosti – čokoládové tyčinky, müsli tyčinky, sušienky, cukríky (tvrdé i želé), lízanky,
  • chrumkavé müsli i ďalšie raňajkové cereálie a lupienky,
  • zákusky, torty a bielej pečivo (často aj to, o ktorom si myslíte, že je skôr slané),
  • hotové jedlá, omáčky, kečupy aj dresingy,
  • niektoré údeniny,
  • ochutené jogurty, pudingy a ďalšie (ne)mliečne výrobky,
  • sladené limonády, šťavy a džúsy, ale aj káva z automatu (ak si nedáte vyložene čiernu),
  • alkohol a niektoré druhy cigariet.

Iný názov neznamená, že nebudete priberať

Glukóza a fruktóza pre vás asi nebudú cudzie názvy, ale vedeli ste, že ide o základné sacharidy – tzv. monosacharidy? Do potravín sa pridávajú preto, aby zvýraznili ich chuť. Pôsobia však tiež ako konzervačná látka – napríklad v sterilizovanej kapuste. Na obaloch potravín sa s nimi najčastejšie stretnete ako s nejakým sirupom alebo šťavou.

Vďaka nášmu abecednému zoznamu názvov už pri ďalšom nákupe poľahky spoznáte, že aj keď na etikete slovo cukor nie je, potravina ho obsahuje.

Názvy, za ktorými nájdete skryté cukry na etiketách

  • agávový sirup (alebo tiež nektár)
  • čakankový sirup
  • datľový sirup
  • dextróza
  • fruktóza, fruktózový sirup (= ovocný cukor, ktorý sa na tuk mení v pečeni a potom sa ukladá ako vnútrobrušný – t. j. okolo orgánov)
  • glukóza, glukózový sirup
  • hnedý cukor
  • hroznový cukor
  • izoglukóza
  • jakonový sirup
  • javorový sirup
  • karamel
  • karobový sirup
  • kokosový cukor, kokosový sirup
  • koncentrovaná ovocná šťava
  • kukuričný sirup (vysoko fruktózový)
  • laktóza
  • maltóza
  • med
  • melasa
  • palmový sirup, palmový cukor
  • pšeničný sirup
  • rapadura (sušená trstinová šťava)
  • ryžový sirup
  • sacharóza (= stolný cukor)
  • slad obilný (napr. jačmenný)
  • sladenka
  • škrob
  • trstinový sirup

Nenechajte sa zmiasť tým, že výrobcovia niekedy uvádzajú na obaloch aj niekoľko rôznych názvov súčasne. To aby sa množstvo cukru obsiahnutého vo výrobkoch na prvý pohľad znížilo. Pozor si dajte aj na to, že glukózovo-fruktózový sirup sa spravidla vyrába z pšeničného škrobu. Teda môže byť nevhodný pre celiatikov a alergikov – môže obsahovať lepok.

Keď už teraz viete, ako skryté cukry odhalíte, vedeli by ste sa im tiež vyhnúť? Máme pre vás hneď 3 tipy, ktoré tento problém vyriešia, a rovnako vieme, čím sladiť, keď sa už bez toho nezaobídete. Všetko sa dozviete v našom ďalšom článku, ktorý vyjde už budúci utorok 6. februára.

Tento článok stojí za zdieľanie!

Bažíte po ďalších témach?

Budeme vám ich posielať do e-⁠mailu.
Môžete sa kdykoľvek odhlásiť.
Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov
Nikola Nevečeřalová copywriter

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.