Black Friday – vybraný proteín za polovičné ceny!
Navyše zľava 20 % aj na Stay fit. Kód: BLACK
Navyše zľava 20 % aj na Stay fit. Kód: BLACK
Skryté alebo tiež pridané cukry na nás číhajú takmer na každom kroku. A navyše nie je jednoduché ich na prvý pohľad „prekuknúť“. Aby ste však už pri ďalšom nákupe vedeli, ktoré vaše obľúbené potraviny pridaný cukor obsahujú, čítajte ďalej. Zostavili sme pre vás prehľadný zoznam názvov, za ktorými sa skrytý cukor schováva.
Aby ste si udržali správnu hladinu cukru v krvi, jeho denný príjem by v bežnom režime (nie v diétnom pláne) mal zodpovedať zhruba 50 g, čo je na predstavu jedna tabuľka mliečnej čokolády alebo tiež 5 jabĺk.
Každý si môže ľahko vypočítať svoju odporúčanú dennú dávku cukru. V rámci bežného stravovania by podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) cukor nemal tvoriť viac ako 10 % celkového denného energetického príjmu.
A ak sa prikláňate k zdravému životnému štýlu, hranicu príjmu jednoduchých cukrov môžete ešte znížiť. A to pokojne na polovicu, alebo si z viacerých druhov cukrov vybrať iba niektoré. Nízku hladinu cukru si drží ten, kto žije tzv. Low Carb – to je životný štýl, pri ktorom v strave znižujete príjem sacharidov (hlavne cukrov) a zvyšujete príjem tukov – alebo v štýle sugarfree, keď vynechávate určité druhy cukrov, napr. fruktózu (ktorá už nie je len ovocným cukrom, ale pridáva sa do najrôznejších limonád, sladkostí i sirupov) alebo sacharózu (t. j. obyčajný cukor, ktorým sladíte kávu alebo čaj).
Ak si strážite denný príjem cukru, dávajte si pozor hlavne na ten skrytý.
Glukóza a fruktóza pre vás asi nebudú cudzie názvy, ale vedeli ste, že ide o základné sacharidy – tzv. monosacharidy? Do potravín sa pridávajú preto, aby zvýraznili ich chuť. Pôsobia však tiež ako konzervačná látka – napríklad v sterilizovanej kapuste. Na obaloch potravín sa s nimi najčastejšie stretnete ako s nejakým sirupom alebo šťavou.
Vďaka nášmu abecednému zoznamu názvov už pri ďalšom nákupe poľahky spoznáte, že aj keď na etikete slovo cukor nie je, potravina ho obsahuje.
Nenechajte sa zmiasť tým, že výrobcovia niekedy uvádzajú na obaloch aj niekoľko rôznych názvov súčasne. To aby sa množstvo cukru obsiahnutého vo výrobkoch na prvý pohľad znížilo. Pozor si dajte aj na to, že glukózovo-fruktózový sirup sa spravidla vyrába z pšeničného škrobu. Teda môže byť nevhodný pre celiatikov a alergikov – môže obsahovať lepok.
Keď už teraz viete, ako skryté cukry odhalíte, vedeli by ste sa im tiež vyhnúť? Máme pre vás hneď 3 tipy, ktoré tento problém vyriešia, a rovnako vieme, čím sladiť, keď sa už bez toho nezaobídete. Všetko sa dozviete v našom ďalšom článku, ktorý vyjde už budúci utorok 6. februára.
Tento článok stojí za zdieľanie!
Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.