Zľava 40 € na nákup
Platí pri nákupe nad 119,99 € (okrem Cenový trhák) s kódom: 40DOLE
Platí pri nákupe nad 119,99 € (okrem Cenový trhák) s kódom: 40DOLE
Umelé sladidlá – súčasť jedálneho lístka každého z nás, či už cielene, alebo nevedome. Niektorí v nich vidia démona, ktorý si zaslúži zatratenie, iní spásu, vďaka ktorej si môžu osladiť život bez výčitiek. Poďme sa na ne pozrieť bližšie. Vysvetlíme si, aký majú vplyv nielen na chudnutie.
Väčšina z nás má sladkú chuť rada. Denne sa tak v jedle stretávame s cukrami alebo s ich náhradami. Vlastne aj tí z nás, ktorí sladkým potravinám neholdujú, sladidlá konzumujú v slaných výrobkoch bez toho, aby si toho boli vedomí. Vysvetlíme si, aké zdravotné komplikácie nám môžu sladidlá spôsobiť, a čo je, naopak, neprávom sa šíriaca povera. Predstavíme si sladidlá, ktoré využívame v produktoch KetoDiet.
Zameriame sa na to, ako umelé sladidlá ovplyvňujú:
Všeobecne sú sladidlá látky, ktoré potravinám a nápojom poskytujú sladkú chuť. Používajú sa nielen z dôvodu ochutenia potravín, ale aj s cieľom konzervácie, fermentácie či na získanie požadovanej konzistencie potraviny.
Môžeme ich rozdeliť podľa niekoľkých faktorov:
Môžeme ich deliť aj na základe obsahu energetickej hodnoty, a to na:
My sa zameriame na umelé sladidlá, ktoré dodávajú potravinám sladkú chuť, ale nepatria medzi monosacharidy a disacharidy. Za náhradné sladidlá sa nepovažujú potraviny so sladkou chuťou – napr. fruktóza a med. Umelé sladidlá nájdeme napríklad v týchto potravinách:
Medzi umelé sladidlá ďalej patria sladidlá v potravinách, ktoré sú založené na báze polyalkoholov alebo polyolov (napríklad sorbitol, xylitol a maltitol). Tie majú svoje benefity aj svoje negatíva. Existuje štúdia, podľa ktorej majú prebiotické účinky, t. j. pôsobia ako potrava pre naše „dobré“ baktérie v črevách. Ak ich však zjeme príliš veľa, môžu spôsobiť gastrointestinálne problémy.
Aj preto legislatíva udáva, že pokiaľ sa v potravine či vo výživovom doplnku v 100 g nachádza viac ako 10 % polyolov, je nutné uviesť na obale upozornenie, že „pri nadmernej spotrebe môže vyvolať laxatívne účinky“.
Každý jedinec však rôzne polyoly toleruje inak, preto neexistuje jedna odporúčaná bezpečná dávka pre všetkých. Niekde sa objavujú odporúčania neprekračovať 40 až 50 g, čo napr. znamená nie viac ako 2 až 3 proteínové tyčinky denne sladených polyolmi, ale je to veľmi individuálna vec.
Ide o heterocyklickú látku bezfarebnej alebo bielej kryštalickej povahy, ktorá je termostabilná. Telom prechádza bez akejkoľvek zmeny, pretože je nestráviteľný. Je 200-krát sladší ako cukor a po preskúmaní viac ako 50 štúdií bol už v roku 1983 schválený ako prídavná látka do potravín v 90 krajinách. Ako sladidlo ho potom schválili až v roku 2003. Väčšinou ho nájdeme v spojení s aspartámom, menej často už so sukralózou. Skrátka, v drvivej väčšine prípadov s nejakým ďalším sladidlom, a to z jedného prostého dôvodu – má horký „chvostík“. Je však odolný proti teplu a len tak sa nerozloží (je stabilný).
Život acesulfámu v našom tele je krátky. Po konzumácii ho telo kompletne absorbuje a potom okamžite vylúči nezmenený močom.
Prijateľná dávka pri bežnom konzumovaní je 15 mg/1 kg telesnej hmotnosti za deň. Z toho vyplýva, že človek, ktorý váži 70 kg, môže bez nežiaducich účinkov denne skonzumovať 1,05 g acesulfámu K. Toto množstvo zodpovedá 210 g cukru.
Acesulfám postupne nahradzujeme šetrnejším sladidlom – stéviou.
Jedno z najbezpečnejších sladidiel má celý radu priaznivých účinkov. Získavá sa z listov rastliny stévie sladkej. Tá obsahuje steviol‑glykozidy, ktoré sú zodpovedné za sladkú chuť. V tele sa premenia na steviol a v tejto podobe opúšťa telo prostredníctvom moču.
Stévia sladí až 300-krát viac než cukor, napriek tomu je nekalorická.
Ide o halogénový disacharid. Tri –OH skupiny sacharózy sa nahradili chlórom, čím vznikla sukralóza. Objavili ju v roku 1976, a to úplne náhodne. Sukralóza je asi 500- až 600-krát sladšia ako cukor. Približne 85 – 97 % sukralózy opúšťa telo v nezmenenej podobe, iba 3 – 4 % odchádza močom. Chuťovo je porovnateľná s cukrom, je veľmi termostabilná. Sukralóza je zdravotne neškodná, nebol preukázaný žiadny karcinogénny ani mutagénny efekt. V Európskej únii však bola schválená až v roku 2004.
Xylitol sa prirodzene vyskytuje v mnohých druhoch ovocia i zeleniny a jeho sladivosť je porovnateľná so sladivosťou klasického cukru. Existuje niekoľko štúdií, ktoré hovoria, že nadmerná konzumácia xylitolu môže viesť k hnačke a k žalúdočným ťažkostiam. A to vlastne dáva aj tak trochu zmysel vzhľadom na to, že naše telo polyoly v nadmernom množstve horšie vstrebáva.
Lenže tu s negatívami o xylitole končíme. Zistilo sa, že má len minimálny účinok na krvný cukor a inzulín, čo je dobrá správa pre diabetikov alebo osoby so zhoršenou toleranciou glukózy. Tiež existujú štúdie, ktoré podporujú tvrdenie, že xylitol môže pomôcť s reguláciou telesnej hmotnosti vďaka potláčaniu chuti do jedla.
Ďalším zástupcom polyolov, ktorý v našich produktoch využívame, je zároveň tým najznámejším. Maltitol sa chemicky najviac podobá glukóze (resp. ho z polovice tvorí), a preto spôsobuje vyšší výkyv inzulínu ako ostatné polyoly. Sladí približne z 90 % ako klasický cukor.
Maltitol sa však dokáže blysnúť aj v tom lepšom svetle a ukázať nám pár potenciálnych zdravotných benefitov:
Nemusíte sa obávať umelých sladidiel v našich proteínových jedlách a nápojoch. Tento fakt potvrdzuje mnoho nových štúdií.
Fotografie: KetoDiet
Tento článok stojí za zdieľanie!
Výživový poradca a kondičný tréner v jednej osobe. Zodpovedne rozširuje náš sortiment o nové produkty a píše články o zdravom životnom štýle.