
- jednoduché
- 2 porcie
- 30 min
- od 3. kroku

Sviatočný šalát môžete pripraviť aj bez klasických zemiakov, stačí mať poruke bataty a tekvicu. Namiesto bežnej majonézy použite domáci jogurtový dresing. Tejto kombinácii prídete čoskoro na chuť.
Na šalát z batát a tekvice potrebujeme
Cibuľka jarná | 20 g |
Batata | 100 g |
Tekvica hokaido | 50 g |
Vajce | 2 ks |
Uhorka sterilizovaná | 50 g |
Tvrdý syr (45 % tuku) | 50 g |
Olivový olej | 5 ml |
Jogurt biely grécky | 80 g |
Horčica | 15 g |
Soľ | podľa chuti |
Korenie | podľa chuti |
Čerstvá petržlenová vňať | podľa chuti |
Bude sa vám hodiť
Z uvedených surovín vytvoríme 2 porcie šalátu.
Ako tvrdý syr môžeme do šalátu použiť syr gouda alebo eidam so 45 % obsahom tuku.
- 5 ml olivového oleja je zhruba 1 čajová lyžička.
- 80 g bieleho gréckeho jogurtu (do šalátu sme použili grécky jogurt s 5 % obsahom tuku) je asi 5 vrchovatých lyžíc.
- 15 g horčice je približne 1 polievková lyžica.
Ako pripraviť štedrovečerný šalát
- Tekvicu najskôr ošúpeme, zbavíme semienok a mäkkej vnútornej časti.
- Nakrájame ju na kocky, ktoré budú veľké, aké ich chceme mať v šaláte.
- Bataty tiež olúpeme a nakrájame ich na rovnako veľké kocky ako tekvicu.
- Do vriacej osolenej vody vložíme najskôr bataty a asi po minúte pridáme kocky tekvice.
- Varíme spoločne ďalších asi 3 – 5 minút podľa veľkosti kociek. Dôležité je zeleninu uvariť na zhryz. Pre lepšiu chuť je možné do vody pridať vetvičku čerstvého ligurčeka alebo zelerovej vňate.
- Uvarené bataty a tekvicu scedíme a schladíme studenou vodou. Necháme v sitku odkvapkať a preložíme do misky, v ktorej budeme miešať šalát.
- V menšej miske vedľa si zmiešame grécky jogurt s horčicou a olivovým olejom.
- K batatom a tekvici pridáme na drobné kocky nakrájanú uhorku, tvrdý syr a najemno nakrájanú jarnú cibuľku.
- Do šalátu vmiešame jogurtový dresing, dochutíme korením, nasekanou petržlenovou vňaťou a soľou (so soľou opatrne, v šaláte je syr, ktorý je sám osebe slaný).
- Nakoniec opatrne primiešame na kocky nakrájané varené vajíčka.
- Šalát môžeme ihneď podávať alebo nechať v chladničke trochu postáť.
Prečo práve bataty a tekvica hokaido?
Tekvica hokaido je veľmi zdravá zelenina, ktorá pozitívne pôsobí na tráviacu sústavu. Cenená je pre svoje antioxidačné vlastnosti. Skvele zapadá do jedálneho líatka pri redukčnej diéte a môžu si ju dopriať aj diabetici.
Bataty (sladké zemiaky) majú nižší glykemický index ako klasické zemiaky. Obsahujú aj menej odolných škrobov, takže sa lepšie trávia. Nájdeme v nich veľké množstvo vitamínov a minerálov (vitamíny A, B6, C, K, vápnik, horčík, draslík a železo). V neposlednom rade sú bohaté na betakarotén. Oproti obyčajným zemiakom majú menej kalórií, viac vlákniny a menej sacharidov.
🎄 Ďalšie tipy ako prežiť sviatky bez kíl navyše nájdete v článku Ako nepribrať na Vianoce.
Výživové hodnoty | |
---|---|
Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu: | 1 236 kJ/296 kcal |
Bielkoviny | 19 g |
Sacharidy | 14,7 g |
Tuky | 17,4 g |
Vláknina | 2,5 g |
Hodnotenie našich spokojných zákazníkov
Vhodné ako
Autor
Silvie LabuťováAutorka skvelých keto receptov z tých najkvalitnejších surovín. Je dôkazom toho, že variť sa dá chutne aj bez zbytočných cukrov.
Po šaláte skúste aj ďalšie recepty


Potrebujete poradiť?

Proteín rovno do e-mailu
Recepty, novinky a tajné akcie.
Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.