Recept na cuketové lasagne so syrom
Recept na cuketové lasagne so syrom

Lasagne chutia skvele! A nemusia byť nutne z plátov cestovín poliatych bešamelom. Skúste našu variáciu s cuketou. Zasýtia vás, sú bez lepku a ich príprava je naozaj jednoduchá. 

Na cuketové lasagne potrebujeme

Proteínová omeleta – príchuť slanina (7 porcií)27 g
Cuketa300 g
Lúpané paradajky100 g
Mleté hovädzie mäso120 g
Olivový olej20 ml
Cesnak3 g
Parmezán20 g
Cibuľa červená30 g
Čerstvá bazalka6 lístkov
Soľpodľa chuti
Koreniepodľa chuti
Paprika mletá sladká1 g
Smotana na varenie120 ml

Nechcete vážiť?

Z uvedených surovín pripravíme 3 porcie cuketových lasagní.

  • 27 g proteínovej omelety = 1 vrecúško
  • 20 ml olivového oleja = 2 polievkové lyžice
  • 3 g cesnaku = 1 stredný strúčik
  • 20 g strúhaného parmezánu = cca 3 polievkové lyžice
  • 1 g mletej sladkej papriky = 1/3 čajovej lyžičky

Ako pripraviť cuketové lasagne

  1. Škrabkou na zemiaky si našúpeme z cukety lasagne, ktoré zľahka osolíme (cuketa pustí vodu).
  2. Na lyžici olivového oleja orestujeme na kocky nakrájanú cibuľu, ku ktorej pridáme mleté mäso a opečieme ho.
  3. Hneď ako je mäso opečené, pridáme pretlačený cesnak a premiešame.
  4. Zmes dochutíme troškou mletej červenej papriky, nasekanou bazalkou, soľou a čiernym korením.
  5. Na záver vložíme olúpané paradajky a ešte krátko prehrejeme.
  6. Zmes na proteínovú omeletu dôkladne rozmiešame v smotane a necháme minútu odstáť.
  7. Zapekaciu misku vymažeme lyžicou oleja a na dno poukladáme lasagne z cukety.
  8. Na vrstvu lasagní dáme trochu mäsovej zmesi a polejeme asi 1/3 smotanovej zmesi, ktorá nám nahradí bešamel.
  9. Takto striedame vrstvy. Striedanie zakončíme vrstvou lasagní, ktorú polejeme zvyškom smotanovej zmesi.
  10. Pečieme v predhriatej rúre na 190 °C zhruba 30 minút.
  11. Lasagne vyberieme z rúry, posypeme strúhaným syrom a vrátime ešte na cca 5 minút späť do rúry zapiecť.

Po akej cukete siahnuť?

Na kuchynskú prípravu sú najvhodnejšie tie s veľkosťou 20 až 25 cm. Takéto cukety nemajú zrelé (tvrdé) semienka a celkovo sú krehkejšie.

Cuketa – zelený zázrak

Vzhľadom na obsah vody vás cuketa v horúcich dňoch zavlaží, a nielen to!

Obsahuje nezanedbateľné množstvo minerálnych látok, ktoré v horúčave strácame potením. Ide najmä o draslík, fosfor, horčík, vápnik, sodík, železo a zinok. Veľmi dôležité sú draslík a horčík. Predovšetkým draslík sa ako jedna z mála minerálnych látok podieľa na udržiavaní optimálnej hodnoty krvného tlaku.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu:1 195 kJ/286 kcal
Bielkoviny19,7 g
Sacharidy9 g
Tuky19 g
Vláknina1,8 g

Použité produkty

Hodnotenie našich spokojných zákazníkov

4,5
4 hodnotení
Silvie Labuťová autorka receptov KetoDiet

Autorka skvelých keto receptov z tých najkvalitnejších surovín. Je dôkazom toho, že variť sa dá chutne aj bez zbytočných cukrov.

Čo takto ďalšie diétne recepty so zeleninou?

Proteín rovno do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov