

Recept na cuketové špagety s avokádovým pestom
- jednoduché
- 1 porcia
- 20 min
- od 2. kroku

Cuketa patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny. Avokádo obsahuje množstvo vitamínov, minerálnych látok a zdravých tukov. Spojte ich a výsledok si zamilujete!

Suroviny na recept
Na cuketové špagety potrebujeme
Cuketa | 200 g |
Avokádo | 40 g |
Cesnak | 3 g |
Olivový olej | 10 ml |
Parmezán | 15 g |
Píniové oriešky | 15 g |
Soľ | podľa chuti |
Korenie | podľa chuti |
Čerstvá bazalka | podľa chuti |
Citrónová šťava | 10 ml |
Na avokádové pesto potrebujeme
Avokádo | 40 g |
Cesnak | 3 g |
Soľ | podľa chuti |
Korenie | podľa chuti |
Čerstvá bazalka | podľa chuti |
Citrónová šťava | 10 ml |
Na ozdobenie potrebujeme
Parmezán | 15 g |
Píniové oriešky | 15 g |
Čerstvá bazalka | podľa chuti |
Nechcete vážiť?
- 40 g avokáda je zhruba ½ malého avokáda.
- 3 g cesnaku je zhruba 1 menší strúčik.
- 10 ml olivového oleja je zhruba 1 polievková lyžica.
Ako pripraviť avokádové pesto
- Avokádo narežeme pozdĺžne okolo kôstky a rozdelíme na dve polovice.
- Odstránime kôstku a vydlabeme ho lyžicou zo šupky.
- Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a pokvapkáme citrónovou šťavou.
- Všetko spoločne rozmixujeme tyčovým mixérom.
- Nakoniec primiešame natrhanú bazalku.
- Pesto osolíme a okoreníme.
Ako pripraviť cuketové špagety
- Cuketu umyjeme a odkrojíme oba konce.
- Pomocou špeciálnej škrabky na špagety nastrúhame z cukety dlhé a tenké plátky (vrátane šupky).
- Zahrejeme panvicu, na ktorú kvapneme olivový olej.
- Pridáme cuketové špagety, ktoré osolíme a restujeme cca 1 – 2 minúty.
- Hotové špagety servírujeme s avokádovým pestom.
- Na záver posypeme píniovými orieškami, parmezánom a ozdobíme bazalkou.
Prečo do jedálneho lístka zaradiť cuketu najmä v lete?
Vzhľadom na obsah vody nás v horúcich dňoch zavlaží, a nielen to! Cuketa obsahuje nezanedbateľné množstvo minerálnych látok, ktoré v horúčave strácame potením. Ide najmä o draslík, fosfor, horčík, vápnik, sodík, železo a zinok. Veľmi dôležité sú draslík a horčík. Predovšetkým draslík sa ako jedna z mála minerálnych látok podieľa na udržiavaní optimálnej hodnoty krvného tlaku. Najvhodnejšie na kuchynskú prípravu sú cukety, ktoré majú 20 až 25 cm a ktoré nemajú zrelé, a teda tvrdé semienka a celkovo sú krehkejšie.
V čom je dobré avokádo?
Patrí medzi najvýživnejšie ovocie, napriek tomu sa často používa v kombinácii so zeleninou. Na ovocie má síce vyššiu energetickú hodnotu (na 100 g okolo 700 kJ), vďaka nižšiemu podielu vody však aj vyšší obsah nutričných látok. Tuky sú hlavnou živinou, ktorú avokádo poskytuje. Ide predovšetkým o zdravé nenasýtené mastné kyseliny. Avokádo tak pomáha znižovať cholesterol. Okrem iného obsahuje vitamíny skupiny B, C a z minerálov draslík, meď, horčík a fosfor. Podporuje vznik serotonínu a pozitívne tak pôsobí aj na našu psychiku.
Výživové hodnoty | |
---|---|
Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu: | 1 471 kJ/352 kcal |
Bielkoviny | 12,8 g |
Sacharidy | 13,4 g |
Tuky | 26,5 g |
Vláknina | 5 g |
Hodnotenie našich spokojných zákazníkov
Vhodné ako
Autor
Martina WeisserováNaša diétna koučka je v oblasti výživového poradenstva ako doma. Zdravý jedálny lístok je pre ňu vášňou. Vymýšľa pre vás recepty z kvalitných surovín.
V hlavnej úlohe cuketa a ďalšia zelenina


Potrebujete poradiť?

Proteín rovno do e-mailu
Recepty, novinky a tajné akcie.
Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.