Losos so smotanou, s brokolicou a proteínovými cestovinami

18 hodnotení

Recept na lososa so smotanou a s brokolicou
Recept na lososa so smotanou a s brokolicou

Aspoň dvakrát do týždňa by ste mali mať na tanieri rybu. Z lososa okrem skvelého gurmánskeho zážitku získate aj mnoho vitamínov. Pripravte si ho so smotanou a s brokolicou, doplňte cestovinami.

Na lososa so smotanou potrebujeme

Proteínové cestoviny – fusilli (7 porcií)25 g
Losos60 g
Cibuľka jarná15 g
Brokolica40 g
Smotana na šľahanie15 ml
Olivový olej10 ml
Petržlen5 g
Voda30 ml
Soľpodľa chuti
Koreniepodľa chuti
Kurkuma2 g

Bude sa vám hodiť

Gramáž lososa uvádzame v surovom stave.

  • 25 g proteínových cestovín je ½ vrecka.
  • 10 ml olivového oleja je zhruba 1 polievková lyžica.
  • 2 g kurkumy je približne 1⁄3 čaiovej lyžičky.

Ako pripraviť lososa so smotanou

  1. Proteínové fusilli dáme variť podľa návodu a do vriacej vody k nim pridáme kurkumu.
  2. Lososa nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme a orestujeme na olivovom oleji.
  3. K opečeným kúskom lososa prisypeme nakrájanú jarnú cibuľku a krátko orestujeme.
  4. Pridáme brokolicu, ktorú sme pokrájali na malé ružičky, zamiešame, prilejeme vodu a priklopíme pokrievkou.
  5. Len čo sa voda odparí a brokolica je hotová na zhryz, pridáme scedené fusilli.
  6. Nakoniec vlejeme smotanu, premiešame a pridáme nasekanú petržlenovú vňať.

Nie je losos ako losos

Chovaný vs. divoký losos je len rozdelenie podľa spôsobu chovu. Losos nie je označenie pre konkrétnu rybu, ale pre niekoľko druhov lososovitých. Ako to s tými lososmi teda vlastne je? Atlantický losos a pacifický losos sú dva druhy voľne žijúcich rýb, ktoré majú porovnateľné životné cykly. V určitých vlastnostiach sa však líšia. Keď sa v čase trenia vracia do sladkých vôd, losos atlantický potom nemusí zomrieť, kým losos pacifický áno.   

Losos atlantický   

Je v prírode vzácny, pretože nadmerný rybolov zdecimoval jeho populáciu. Preto filety z atlantického lososa, ktoré nájdete v obchodoch s potravinami, zaručene pochádzajú z lososa z chovu. Také mäso je bledšie a má aj mdlejšiu chuť. Rovnako ich determinujú spomínané prúžky tuku, ktoré sú pri chovanom lososovi výraznejšie. Veľmi výrazne sa tiež môžu líšiť v obsahu omega-3 mastných kyselín.  

Losos pacifický  

Ak, naopak, natrafíte na filety z lososa pacifického, môžete si byť takmer istí, že pochádza z divokej ryby. Také filety sú výraznejšej farby aj chuti

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu:1 344 kJ/ 322 kcal
Bielkoviny24,3 g
Sacharidy8,2 g
Tuky22,1 g
Vláknina10,5 g

Použité produkty

Hodnotenie našich spokojných zákazníkov

4,7
18 hodnotení
Silvie Labuťová autorka receptov KetoDiet

Autorka skvelých keto receptov z tých najkvalitnejších surovín. Je dôkazom toho, že variť sa dá chutne aj bez zbytočných cukrov.

Skúste aj ďalšie recepty s lososom a cestovinami

Proteín rovno do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov