Grilovaný losos s tekvicovým pyré

2 hodnotení

Recept na grilovaného lososa s tekvicovým pyré
Recept na grilovaného lososa s tekvicovým pyré

Jemná chuť a nenáročná príprava. Losos je na našich stoloch jednou z najobľúbenejších rýb. Pripravili sme ho netradične s tekvicovým pyré. Skvelá kombinácia – skúste ju.

Na grilovaného lososa s tekvicovým pyré potrebujeme

Losos100 g
Tekvica hokaido80 g
Topené maslo (ghí)10 g
Bobkový list1 ks
Muškátový oriešok1 g
Soľpodľa chuti
Koreniepodľa chuti
Čerstvá petržlenová vňaťpodľa chuti
Čerstvý rozmarín1 ks

Nechcete vážiť?

  • 10 g topeného masla (ghí) = 2 čajové lyžičky
  • 1 g muškátového orieška = ½ čajovej lyžičky (štipka)
  • 1 ks čerstvého rozmarínu = vetvička (cca 10-centimetrový kúsok)

Ako pripraviť lososa s tekvicovým pyré

  1. Tekvicu hokaido vydlabeme a nakrájame na menšie kocky.
  2. Do vriacej osolenej vody pridáme bobkový list, vložíme kocky tekvice a varíme cca 5 – 10 minút.
  3. Filetu z lososa osolíme a okoreníme.
  4. Hneď ako je tekvica uvarená, scedíme vodu a tekvicu vložíme do mixéra.
  5. Pridáme k nej topené maslo, štipku muškátového orieška a rozmixujeme dohladka.
  6. Hotové tekvicové pyré podľa chuti osolíme a okoreníme.
  7. Na panvici nasucho opečieme lososa zo všetkých strán.
  8. Len čo losos pustí tuk, vložíme doň vetvičku čerstvého rozmarínu, ktorým necháme prevoňať vypečený tuk. Lososa v panvici týmto tukom niekoľkokrát pomocou lyžice polejeme.
  9. Na tanier naservírujeme hotové pyré, opečeného lososa a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Prečo má losos ružovú farbu alebo prečo preferovať divokého lososa?

Divoký losos vo svojom prirodzenom prostredí pojedá kôrovce a planktón, preto sa jeho mäso najmä vďaka astaxantínu (jedného z najsilnejších antioxidantov) postupne sfarbí prirodzene do ružova. Lenže ružová farba bežne dostupného lososieho mäsa z farmy je vytvorená umelo. Losos z farmy má biele mäso, pretože nekonzumuje krevety. Chovatelia lososov pridávajú do krmiva chemicky vyrábané farbivo. Konzumácia divokého lososa je teda pre ľudský organizmus oveľa priaznivejšia.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu:1 371 kJ/328 kcal
Bielkoviny23,4 g
Sacharidy7,5 g
Tuky22,4 g
Vláknina1,5 g

Hodnotenie našich spokojných zákazníkov

4,0
2 hodnotení
Silvie Labuťová autorka receptov KetoDiet

Autorka skvelých keto receptov z tých najkvalitnejších surovín. Je dôkazom toho, že variť sa dá chutne aj bez zbytočných cukrov.

Ďalšie recepty s morskými plodmi a tekvicou

Proteín rovno do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov