
- veľmi jednoduché
- 1 porcia
- 30 min
- od 2. kroku

Jemná chuť a nenáročná príprava. Losos je na našich stoloch jednou z najobľúbenejších rýb. Pripravili sme ho netradične s tekvicovým pyré. Skvelá kombinácia – skúste ju.
Na grilovaného lososa s tekvicovým pyré potrebujeme
Losos | 100 g |
Tekvica hokaido | 80 g |
Topené maslo (ghí) | 10 g |
Bobkový list | 1 ks |
Muškátový oriešok | 1 g |
Soľ | podľa chuti |
Korenie | podľa chuti |
Čerstvá petržlenová vňať | podľa chuti |
Čerstvý rozmarín | 1 ks |
Nechcete vážiť?
- 10 g topeného masla (ghí) = 2 čajové lyžičky
- 1 g muškátového orieška = ½ čajovej lyžičky (štipka)
- 1 ks čerstvého rozmarínu = vetvička (cca 10-centimetrový kúsok)
Ako pripraviť lososa s tekvicovým pyré
- Tekvicu hokaido vydlabeme a nakrájame na menšie kocky.
- Do vriacej osolenej vody pridáme bobkový list, vložíme kocky tekvice a varíme cca 5 – 10 minút.
- Filetu z lososa osolíme a okoreníme.
- Hneď ako je tekvica uvarená, scedíme vodu a tekvicu vložíme do mixéra.
- Pridáme k nej topené maslo, štipku muškátového orieška a rozmixujeme dohladka.
- Hotové tekvicové pyré podľa chuti osolíme a okoreníme.
- Na panvici nasucho opečieme lososa zo všetkých strán.
- Len čo losos pustí tuk, vložíme doň vetvičku čerstvého rozmarínu, ktorým necháme prevoňať vypečený tuk. Lososa v panvici týmto tukom niekoľkokrát pomocou lyžice polejeme.
- Na tanier naservírujeme hotové pyré, opečeného lososa a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Prečo má losos ružovú farbu alebo prečo preferovať divokého lososa?
Divoký losos vo svojom prirodzenom prostredí pojedá kôrovce a planktón, preto sa jeho mäso najmä vďaka astaxantínu (jedného z najsilnejších antioxidantov) postupne sfarbí prirodzene do ružova. Lenže ružová farba bežne dostupného lososieho mäsa z farmy je vytvorená umelo. Losos z farmy má biele mäso, pretože nekonzumuje krevety. Chovatelia lososov pridávajú do krmiva chemicky vyrábané farbivo. Konzumácia divokého lososa je teda pre ľudský organizmus oveľa priaznivejšia.
Výživové hodnoty | |
---|---|
Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu: | 1 371 kJ/328 kcal |
Bielkoviny | 23,4 g |
Sacharidy | 7,5 g |
Tuky | 22,4 g |
Vláknina | 1,5 g |
Hodnotenie našich spokojných zákazníkov
Vhodné ako
Autor
Silvie LabuťováAutorka skvelých keto receptov z tých najkvalitnejších surovín. Je dôkazom toho, že variť sa dá chutne aj bez zbytočných cukrov.
Ďalšie recepty s morskými plodmi a tekvicou


Potrebujete poradiť?

Proteín rovno do e-mailu
Recepty, novinky a tajné akcie.
Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.