

Recept na huby so zelenými fazuľkami, šalviou a proteínovými fussili
- veľmi jednoduché
- 2 porcie
- 30 min
- od 1. kroku

Šampiňóny a hliva ustricovitá – huby bohaté na bielkoviny i vitamíny. Majú nízku kalorickú hodnotu a množstvo zdravotných benefitov. Vykúzlite z nich celý rad receptov, napríklad tento s fazuľkami.

Na huby s fazuľkami potrebujeme
Proteínové cestoviny – fusilli (7 porcií) | 50 g |
Cibuľka jarná | 20 g |
Zelené fazuľky | 50 g |
Hliva ustricová | 50 g |
Šampiňón biely | 80 g |
Olivový olej | 20 ml |
Smotana na varenie | 80 ml |
Soľ | podľa chuti |
Korenie | podľa chuti |
Čerstvá šalvia | 6 lístkov |
Drvená rasca | 2 g |
Nechcete vážiť?
Z uvedených surovín vytvoríme 2 porcie húb s fazuľkami.
- 50 g proteínových cestovín = 1 vrecko
- 20 ml olivového oleja = cca 2 polievkové lyžice
- 80 ml smotany na varenie = cca 6 polievkových lyžíc
- 2 g drvenej rasce = ½ čajovej lyžičky (štipka)
Ako pripraviť huby s fazuľkami
- Proteínové fusilli uvaríme podľa návodu v osolenej vode.
- Na lyžici oleja speníme nakrájanú jarnú cibuľku a pridáme zelené fazuľky, ktoré krátko orestujeme.
- Do panvice vložíme na prúžky nakrájanú hlivu a na plátky nakrájané šampiňóny, pridáme druhú lyžicu oleja a spoločne orestujeme.
- Vsypeme nadrobno nakrájanú šalviu, rascu, osolíme a okoreníme.
- Do panvice k zmesi pridáme uvarené cestoviny a spoločne premiešame.
- Prilejeme smotanu a miešame ešte asi 2 minúty, kým cestoviny nenasajú väčšinu smotany.
- Pri podávaní môžeme ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.
Hlivu si môžete vypestovať aj doma
Skvele vám to pôjde na špeciálnych lignocelulózových zmesiach, ale aj na slame. Sadbu aj špeciálnu zmes na pestovanie možno zakúpiť. Aby sa hlive darilo, musíte jej vytvoriť potrebné podmienky na rast:
- Potom, čo hlivu vysadíte do zmesi, je vhodnejšie najskôr teplejšie prostredie (20 – 25 °C).
- Na samotné pestovanie je potom lepšia nižšia teplota (cca 10 – 15 °C).
- Dôležitý je aj dostatok svetla, ale neodporúča sa priame slnko.
Po vytvorení vhodných podmienok bude zmes, do ktorej hlivu vysadíte, prerastať bielym podhubím (micéliom), z ktorého začnú rásť plodnice.

Videorecept na huby so zelenými fazuľkami, šalviou a proteínovými fusilli
Výživové hodnoty | |
---|---|
Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu: | 1 025 kJ/ 245 kcal |
Bielkoviny | 12,5 g |
Sacharidy | 9,1 g |
Tuky | 15,3 g |
Vláknina | 11 g |
TIP! Vyskúšajte aj ďalšie naše diétne low carb recepty.
Použité produkty
Hodnotenie našich spokojných zákazníkov
Vhodné ako
Autor
Silvie LabuťováAutorka skvelých keto receptov z tých najkvalitnejších surovín. Je dôkazom toho, že variť sa dá chutne aj bez zbytočných cukrov.
Skúste ďalšie recepty s hubami a so zeleninou


Potrebujete poradiť?

Proteín rovno do e-mailu
Recepty, novinky a tajné akcie.
Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.