Pečený kapor v marináde z cesnaku a zo zázvoru

1 hodnotení

Recept na pečeného kapra v marináde z cesnaku a zo zázvoru
Recept na pečeného kapra v marináde z cesnaku a zo zázvoru

Nielen na Vianoce vám tento kapor príde na chuť. Skvelú chuť mu dodá pikantná marináda so zázvorom, s cesnakom a bylinkami. Pripraviť ho môžete v rúre, ale aj na grile.

Na kapra v marináde poteebujeme

Kapor200 g
Jogurt biely grécky140 g
Zázvor čerstvý20 g
Cesnak12 g
Olivový olej50 ml
Čerstvý ligurček10 g
Čerstvá šalvia5 g
Soľpodľa chuti
Koreniepodľa chuti
Citrónová šťava5 ml

Bude sa vám hodiť

Z uvedených surovín vytvoríme 2 porcie.

Na tento recept sme použili biely grécky jogurt s 5 % obsahom tuku.

  • 12 g cesnaku sú približne 4 strúčiky.
  • 50 ml olivového oleja je asi 5 polievkových lyžíc.
  • 5 ml citrónovej šťavy je zhruba 1 čajová lyžička.

Ako pripraviť pečeného kapra v marináde

  1. Kapra si rozdelíme na dve rovnako veľké filety.
  2. Kožu na dvoch až troch miestach narežeme, aby sa marináda čo najlepšie dostala k rybe.
  3. Filety zľahka osolíme.
  4. V miske zmiešame jogurt s tromi lyžicami oleja, prelisovaným cesnakom, najemno nastrúhaným zázvorom a nasekanými bylinkami (ak práve nemáme k dispozícii čerstvé bylinky, postačia sušené). Marinádu dochutíme soľou a korením.
  5. Pripravíme si uzatvárateľnú nádobu, do ktorej sa filety zmestia ideálne vedľa seba. Na dno nádoby dáme asi lyžicu marinády, položíme do nej kapra polejeme ho zvyšnou marinádou.
  6. Dáme do chladničky marinovať aspoň na dve hodiny, ideálne však cez noc (ryba vďaka jogurtu krásne skrehne). 
  7. Plech alebo pekáčik vyložíme papierom na pečenie, ktorý potrieme zvyšným olejom.
  8. Rúru predhrejeme na 200 °C. Ak máme k dispozíciu funkciu grilu, použijeme tú.
  9. Kapra vyberieme z marinády a prebytočnú marinádu odstránime. Na rybe necháme len to, čo sa na nej pri marinovaní zachytilo, marináda by z ryby nemala stekať.
  10. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 minút, kým sa na rybe nezačnú objavovať opečené miesta.
  11. Podávame ozdobené meisačikom citróna, rybu si pred konzumáciou pokvapkáme pár kvapkami citrónovej šťavy.

Kapor na grile

Ak si chcete kapra pripraviť na grile, potom je ideálny vo forme filiet bez kostí. Filety si vždy rozdeľte na jednotlivé porcie, oveľa lepšie sa vám s nimi bude manipulovať. Pokiaľ sa nechcete zdržiavať prípravou kaprích filiet, môžete ho rozdeliť na tzv. podkovy. Mäso z kapra nemusíte dlho marinovať, stačí len krátke odležanie v marináde chvíľu pred samotným grilovaním.

Naše tipy:

  • Mäso vkladajte jedine na horúci rošt.
  • Pri marinovanom kaprovi je dobré prebytočnú marinádu utrieť, inak bude kvapkať.
  • Po vložení jednotlivých kusov rýb na rošt ich nechajte nejaký čas grilovať, aby sa kapor trochu opiekol, až potom s ním budete môcť manipulovať.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu:1 179 kJ/282 kcal
Bielkoviny21,2 g
Sacharidy3,9 g
Tuky17,7 g
Vláknina0,2 g

Hodnotenie našich spokojných zákazníkov

4,0
1 hodnotení
Silvie Labuťová autorka receptov KetoDiet

Autorka skvelých keto receptov z tých najkvalitnejších surovín. Je dôkazom toho, že variť sa dá chutne aj bez zbytočných cukrov.

Skúste aj ďalšie podobné recepty

Proteín rovno do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov