
- veľmi jednoduché
- 2 porcie
- 40 min
- od 1. kroku

Proteínové cestoviny môžete pripravovať na stovky spôsobov. Napríklad podľa jednoduchého receptu s cuketou a so špenátom, posypané tekvicovými semienkami. Poďte na to.
Na keto cestoviny s cuketou potrebujeme
Proteínové cestoviny – fusilli (7 porcií) | 50 g |
Cibuľka jarná | 20 g |
Cuketa | 80 g |
Baby špenát | 100 g |
Cesnak | 3 g |
Vaječný bielok | 1 ks |
Olivový olej | 10 ml |
Soľ | podľa chuti |
Korenie | podľa chuti |
Tekvicové semienka | 10 g |
Maslo | 10 g |
Kurkuma | 2 g |
Čerstvá petržlenová vňať | podľa chuti |
Nechcete vážiť?
Z uvedených surovín vytvoríme 2 porcie keto cestovín.
- 50 g proteínových cestovín je 1 vrecko.
- 3 g cesnaku je zhruba 1 menší strúčik.
- 10 ml olivového oleja je zhruba 1 polievková lyžica.
- 2 g kurkumy je približne 1 čajová lyžička.
Ako pripraviť keto cestoviny s cuketou
- Proteínové cestoviny uvaríme podľa návodu vo vode ochutenej kurkumou.
- Tekvicové semienka opražíme na sucho na panvici a dáme bokom.
- Do panvice kvapneme olej a sprudka na ňom orestujeme na kolieska nakrájanú cuketu tak, aby bola opečená z oboch strán.
- Pridáme jarnú cibuľku, nakrájanú na väčšie kúsky, a premiešame.
- K cukete pridáme baby špenát, cesnak a krátko orestujeme.
- Vsypeme scedené cestoviny a zohrejeme.
- Do zmesi pridáme bielok (na cestoviny lepšie priľne, keď ho vidličkou trochu zamiešame).
- Zmes miešame, kým bielok nestuhne a neobalí cestoviny.
- Na záver dochutíme takmer hotový pokrm soľou, korením a nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Vypneme sporák a do hotových cestovín vmiešame maslo, ktoré cestoviny zjemnia.
- Podávame posypané opraženými tekvicovými semienkami a ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou.
Prečo do jedálneho lístka zaradiť cuketu najmä v lete?
Vzhľadom na obsah vody nás v horúcich dňoch zavlaží, a nielen to! Cuketa obsahuje nezanedbateľné množstvo minerálnych látok, ktoré v horúčave strácame potením. Ide najmä o draslík, fosfor, horčík, vápnik, sodík, železo a zinok. Veľmi dôležité sú draslík a horčík. Predovšetkým draslík sa ako jedna z mála minerálnych látok podieľa na udržiavaní optimálnej hodnoty krvného tlaku. Najvhodnejšie na kuchynskú prípravu sú cukety, ktoré majú 20 až 25 cm a ktoré nemajú zrelé, a teda tvrdé semienka a celkovo sú krehkejšie.
Výživové hodnoty | |
---|---|
Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu: | 891 kJ/ 213 kcal |
Bielkoviny | 14,9 g |
Sacharidy | 6,4 g |
Tuky | 11,9 g |
Vláknina | 10,9 g |
Použité produkty
Hodnotenie našich spokojných zákazníkov
Vhodné ako
Autor
Silvie LabuťováAutorka skvelých keto receptov z tých najkvalitnejších surovín. Je dôkazom toho, že variť sa dá chutne aj bez zbytočných cukrov.
Ďalšie recepty s proteínovými cestovinami


Potrebujete poradiť?

Proteín rovno do e-mailu
Recepty, novinky a tajné akcie.
Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.