
- veľmi jednoduché
- 1 porcia
- 30 min
- od 1. kroku

Jemná chuť bielych šampiňónov a správne okorenené zelerové hranolčeky. K tomu poriadna dávka bielkovín, vďaka ktorým vás tento diétny obed dosýta zasýti. Pusťte sa doň.
Na šampiňóny so zelerovými hranolčekmi potrebujeme
Proteínová omeleta – príchuť slanina a cibuľka | 27 g |
Zeler buľva | 100 g |
Šampiňón biely | 60 g |
Olivový olej | 15 ml |
Mandľová múka | 5 g |
Soľ | dle chuti |
Korenie | dle chuti |
Voda | 60 ml |
Nechcete vážiť?
- 15 ml olivového oleja je zhruba 1,5 polievkovej lyžice.
- 5 g mandľovej múky je zhruba 1 čajová lyžička.
Ako pripraviť šampiňóny so zelerovými hranolčekmi
- Zeler očistíme, nakrájame ho na tenké hranolčeky, vložíme do misky a krátko sparíme horúcou vodou (stačí minútku).
- Sparený zeler vyberieme z misky osušíme utierkou alebo obrúskom, v miske pokvapkáme lyžičkou olivového oleja, riadne premiešame, aby sa v oleji „obalil“. Pre lepšiu chuť môžeme pridať štipku mletej červenej papriky.
- Rúru predhrejeme na 200 °C a hranolčeky dáme piecť rovnomerne rozložené na papieri na pečenie. Strážime ich, záleží na tom, aké veľké sme ich nakrájali.
- Upečené hranolčeky po vytiahnutí z rúry podľa chuti osolíme.
- Zmes na proteínovú omeletu zmiešame s 60 ml vody tak, aby vznikla hustá kašička.
- Očistené šampiňóny prekrojíme podľa veľkosti na polovice alebo na štvrtiny, dôkladne ich obalíme v omeletovej zmesi, ľahko posypeme mandľovou múkou a opečieme na lyžici olivového oleja.
Zeleninové hranolčeky
Zeleninové hranolčeky možno pripravovať z akejkoľvek zeleniny, ktorá je za surova tuhá, bez dužiny a s minimom šťavy. Hodí sa napr. koreňový petržlen, zeler, reďkev či kaleráb. Od 3. kroku diétneho plánu môžeme hranolčeky pripravovať aj z mrkvy, batatov alebo červenej repy. Dôležité je každý kúsok zeleniny olúpať, umyť, nakrájať na hranolčeky a dôkladne ich osušiť obrúskom. V tomto prípade je totiž prebytočná voda nežiaduca. Potom môžeme hranolčeky rovno sypať na plech, pokvapkať olejom, osoliť, premiešať s korením (skvelý je napríklad rozmarín) a vložiť do rúry na 200 °C na 30 minút.
Hranolčeky môžeme nachystať z viacerých druhov zeleniny naraz alebo robiť iba jednodruhové. Správne upečené hranolky sú výborné ako príloha ku každému druhu mäsa.

Výživové hodnoty | |
---|---|
Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu: | 1 344 kJ/ 322 kcal |
Bielkoviny | 20,7 g |
Sacharidy | 14,7 g |
Tuky | 19 g |
Vláknina | 6,2 g |
TIP na inšpiráciu! Pochutnajte si na ďalšom z našich low carb receptov.
Použité produkty
Hodnotenie našich spokojných zákazníkov
Vhodné ako
Autor
Silvie LabuťováAutorka skvelých keto receptov z tých najkvalitnejších surovín. Je dôkazom toho, že variť sa dá chutne aj bez zbytočných cukrov.
Šampiňóny využijete aj pri príprave ďalších receptov


Potrebujete poradiť?

Proteín rovno do e-mailu
Recepty, novinky a tajné akcie.
Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.