
- náročnejšie
- 5 porcií
- 60 min
- od 2. kroku

Nie je nad domáce žemle! Nadýchané, s ľanovými a s tekvicovými semienkami, plné bielkovín a vlákniny. Už jedna žemlička vás zasýti na dlhý čas. Doprajte si pečivo počas diéty.
Suroviny na recept
Na domáce low carb žemle potrebujeme
Proteínový nápoj – príchuť natural (40 porcií) | 50 g |
Vaječný bielok | 3 ks |
Kypriaci prášok do pečiva | 12 g |
Tekvicové semienka | 10 g |
Ľanové semienka | 10 g |
Mandľová múka | 150 g |
Psyllium | 50 g |
Voda | 125 ml |
Soľ | 6 g |
Drvená rasca | 3 g |
Sušený tymian | 3 g |
Vínny ocot | 5 ml |
Na bylinkové maslo potrebujeme
Maslo | 30 g |
Soľ | podľa chuti |
Čerstvá bazalka | podľa chuti |
Čerstvá pažítka | podľa chuti |
Bude sa vám hodiť
Z uvedených surovín upečieme cca 5 žemličiek (5 porcií).
Psyllium je rozpustná vláknina, ktorá navodzuje pocit sýtosti a pomáha so správnym trávením.
- 50 g proteínového nápoja sú 4 zarovnané odmerky.
- 12 g prášku do pečiva je 1 vrecúško.
- 6 g soli je zhruba 1 čajová lyžička.
- 3 g drvenej rasce a sušeného tymianu je približne ½ čajovej lyžičky.
- 5 ml vínneho octu je zhruba 1 čajová lyžička.
Ako pripraviť low carb žemle
- Vo väčšej miske zmiešame sypké suroviny (okrem soli).
- Do zmesi vmiešame bielky a za stáleho miesenia postupne prilievame horúcu vodu.
- Po pridaní asi polovice množstva vody zmes osolíme, premiešame a pridáme zvyšok horúcej vody.
- Cesto rozdelíme na 5 rovnakých dielov a vytvarujeme 5 žemličiek (bochníčkov).
- Žemličky dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme medzi nimi medzery, pri pečení zväčšia objem.
- Každú žemličku potrieme ľahko vodou zmiešanou s lyžičkou vínneho octu.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 °C cca 20 – 30min, v priebehu pečenia ich ešte niekoľkokrát potrieme octovou vodou.
Ako pripraviť bylinkové maslo
- Zmäknuté maslo zmiešame s najemno nasekanými čerstvými bylinkami (prípadne možno použiť aj sušené) a trochu osolíme.
- Maslo zabalíme do fólie (alebo ním naplníme formičky) a necháme stuhnúť v chladničke.
- Bylinkové maslo natierame na upečené low carb žemle.
Bylinkové maslo jednoducho a rýhlo
Najlepšie bylinkové maslo pripravíme zo skutočne čerstvého masla, známeho tiež ako čajové maslo. Teda takého, ktoré obsahuje najmenej 80 % tuku. Výber a množstvo prísad si najlepšie doladíme sami podľa chuti.
Maslo necháme pri izbovej teplote zmäknúť. Potom ho posolíme a zamiešame s nasekanými čerstvými bylinkami. Bylinky môžeme použiť čerstvé, mrazené aj sušené, prípadne ich kombinovať. Čerstvé bylinky umyjeme vodou a nasekáme alebo nakrájame nadrobno. Sušené bylinky jemne rozmrvíme. Podľa chuti pridáme ďalšie korenie.
Pripravenú hmotu necháme v chladničke odležať približne 60 minút. Pokiaľ nemáme príliš veľa času, potom dáme hmotu na potravinovú fóliu, pergamenový papier alebo alobal a zvinieme do valčeka. Pri servírovaní potom už len odkrajujeme tenké plátky.
Tí, ktorí sa radi vyhrajú s úpravou jedla, môžu bylinkové maslo nazdobiť pomocou zdobičky na tortu alebo pripraviť tvary vo formičkách na pečivo.
Bylinkové maslo možno krátkodobo skladovať v chladničke (vydrží až 2 týždne). Ak ho chceme mať poruke dlhší čas, potom je vhodnejšie ho zmraziť (vydrží aj niekoľko mesiacov).
Vhodné bylinky na bylinkové maslo: bazalka, zelerová vňať, cesnak, estragón, fenikel, kôpor, mäta, oregano, tymian, pažítka, ligurček, medovka.
Bylinkové maslo môžete servírovať na domácich žemličkách alebo ním natrieť už hotový keto chlieb.
Výživové hodnoty | |
---|---|
Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu: | 1 301 kJ/311 kcal |
Bielkoviny | 17,2 g |
Sacharidy | 6,6 g |
Tuky | 24,4 g |
Vláknina | 12,8 g |
TIP na inšpiráciu! Pochutnajte si na ďalšom z našich low carb receptov.
Použité produkty
Hodnotenie našich spokojných zákazníkov
Vhodné ako
Autor
Silvie LabuťováAutorka skvelých keto receptov z tých najkvalitnejších surovín. Je dôkazom toho, že variť sa dá chutne aj bez zbytočných cukrov.
Okrem low carb žemlí skúste aj ďalšie recepty


Potrebujete poradiť?

Proteín rovno do e-mailu
Recepty, novinky a tajné akcie.
Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.