Recept na mäkké linecké koláčiky s krémom
Recept na mäkké linecké koláčiky s krémom

Bez krehkých lineckých koláčikov si štedrovečerný stôl vie predstaviť málokto z nás. Upečte si ho podľa nášho receptu – v zdravšej verzii bez lepku, zlepené Nutty krémom. 

Na linecké koláčiky potrebujeme

Mandľová múka100 g
Maslo60 g
Vaječný žĺtok1 ks
Proteínový nápoj – príchuť vanilka (35 porcií)27 g
Erytritol60 g
Voda40 ml
Kypriaci prášok do pečiva4 g
Soľ1 g
Citrónová kôra1 g
Keto Nutty – proteinový krém s březovým cukrem20 g

Nechcete vážiť?

Z uvedených surovín vytvoríme 4 porcie lineckých koliesok.

  • 100 g mandľovejm úky je približne 12 polievkových lyžíc.
  • 27 g proteínového nápoja je 1 vrecko alebo 2 zarovnané odmerky.
  • 60 g práškového erytritolu je približne 5 polievkových lyžíc.
  • 10 g Nutty krému je zhruba 1 polievková lyžica.   
  • 4 g prášku do pečiva je zhruba 1 čajová lyžička.
  • 1 g soli je zhruba štipka (1/3 čajovej lyžičky).
  • 1 g citrónovej kôry je zhruba ½ čajovej lyžičky.

Ako na linecké koláčiky s krémom

  1. Vo väčšej miske zmiešame mandľovú múku, proteínový nápoj s vanilkovou príchuťou a 4 polievkové lyžice práškového erytritolu. 
  2. K suchým surovinám pridáme zmäknuté maslo, žĺtok, štipku soli, trochu citrónovej kôry a rukami spracujeme cesto. 
  3. Vznikne nám drobivé cesto, do ktorého po lyžiciach pridávame vodu. Vždy lyžicu vody do cesta dôkladne zapracujeme, kým pridáme ďalšiu lyžicu. 
  4. Výsledkom je krehké cesto na linecké pečivo, ktoré pomocou papiera na pečenie vyvaľkáme na asi 2 – 3 mm hrubý plát. 
  5. Z cesta vykrajujeme ľubovoľné tvary, ktoré ukladáme na papier na pečenie
  6. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C cca 8 minút. Hneď ako koláčiky zozlatnú, vyberieme ich z rúry. 
  7. Ešte teplé linecké pečivo na plechu pocukrujeme polievkovou lyžicou múčkového erytritolu (necháme ležať na plechu a pocukrujeme ho pomocou sitka, teplé linecké pečivo nepremiestňujeme, polámalo by sa). 
  8. Len čo koláčiky vychladnú, zliepame k sebe vždy dva kúsky tenkou vrstvou Nutty krému.
  9. Uchovávame v chlade a suchu.

Orechové múky – zdravšie maškrtenie

V našom recepte na linecké pečivo sme bežnú múku nahradili mandľovou múkou. Pri pečení najrôznejších dezertov však môžete siahnuť aj po múke z vlašských orechov, kokosovej, kešu alebo múke z para orechov. Orechová múka sa vyrába pomletím orechov. Ide o vysoko výživnú múku doplňujúcu iné múky predovšetkým pri sviatočnom pečení a pri príprave múčnikov. Zvýrazní chuť a zvýši nutričné hodnoty pokrmu, obsahuje vysoký podiel bielkovínzdravých tukov. Okrem teplej kuchyne pri pečení ju môžete použiť aj v studenej kuchyni pri príprave najrôznejších raw receptov.

Aký je podľa vás recept na najlepšie linecké koláčiky? Podeľte sa oň s nami v skupine Moja KetoDiet.

🎄 Ďalšie tipy ako prežiť sviatky bez kíl navyše nájdete v článku Ako nepribrať na Vianoce.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu:1 419 kJ/ 339 kcal 
Bielkoviny11,6 g
Sacharidy21,2 g
Tuky29,9 g
Vláknina3 g

Použité produkty

Hodnotenie našich spokojných zákazníkov

4,7
3 hodnotení
Silvie Labuťová autorka receptov KetoDiet

Autorka skvelých keto receptov z tých najkvalitnejších surovín. Je dôkazom toho, že variť sa dá chutne aj bez zbytočných cukrov.

Okrem lineckého vieme aj iné pečivo

Proteín rovno do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov