Zapečený karfiol so syrom

4 hodnotení

Recept na zapečený karfiol so syrom
Recept na zapečený karfiol so syrom

Jednoduché, zdravé, a pritom skvelé hlavné jedlo. Bez mäsa, bez lepku, vhodné aj cez diétu. No nebojte sa, má šmrnc! Zapečený karfiol so syrovou krustou na povrchu musíte skúsiť.

Na zapečený karfiol so syrom potrebujeme

Proteínová omeleta – príchuť ementál a sušené paradajky27 g
Karfiol200 g
Cibuľka jarná30 g
Vaječný bielok2 ks
Maslo15 g
Zakysaná smotana150 g
Tvrdý syr (45 % tuku)20 g
Soľpodľa chuti
Koreniepodľa chuti
Čerstvá pažítka10 g
Drvená rasca1 g
Muškátový oriešok1 g

Bude sa vám hodiť

Z uvedených surovín vytvoríme 2 porcie zapečeného karfiolu.  

Na recept sme použili 45 % eidam.  

  • 27 g proteínovej omelety = 1 vrecko
  • 10 g čerstvej pažítky = 1 hrsť
  • 1 g drvenej rasce = 1/3 čajovej lyžičky
  • 1 g mletého muškátového orieška = 1/3 čajovej lyžičky

Ako pripraviť zapečený karfiol

  1. Karfiol rozoberieme na drobné ružičky a dáme ho variť do vriacej osolenej vody asi na 10 minút (dĺžka varenia sa odvíja od veľkosti karfiolových ružičiek).   
  2. Uvarený karfiol scedíme, dáme odkvapkať a zmiešame s najemno nakrájanou jarnou cibuľkou.  
  3. V kyslej smotane rozšľaháme bielky a zmes na syrovú proteínovú omeletu.   
  4. Hneď ako sa všetko spojí, primiešame nasekanú pažítku, trochu osolíme, okoreníme, dochutíme štipkou mletej rasce a muškátového orieška.  
  5. Zapekaciu misku vymažeme maslom a preložíme do nej uvarený karfiol s cibuľkou.  
  6. Zalejeme zmesou z kyslej smotany a dáme piecť do predhriatej rúry na 190 °C asi na 10 až 15 minút.  
  7. Len čo začnú zlatnúť okraje, vyberieme karfiol z rúry.  
  8. Posypeme ho nahrubo nakrájaným tvrdým syrom a dáme späť do rúry ešte asi na 5 minút. 

Zo zvyšku karfiolu si pripravte šalát

Ak vám zostane kúsok karfiolu, pripravte si z neho výborný karfiolový šalát. Postup je jednoduchý.   

  1. Ružičky karfiolu povaríme v osolenej vode tak, aby zostali trochu chrumkavé.   
  2. Červenú cibuľu a jarnú cibuľku nasekáme najemno.   
  3. Karfiol scedíme. Ešte horúci ho dochutíme soľou, korením, bielym vínnym octom a olivovým olejom.   
  4. Pridáme k nemu cibuľu a jarnú cibuľku.  
  5. Všetko zamiešame a šalát necháme vychladnúť.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu:1 243 kJ/ 297 kcal
Bielkoviny19,7 g
Sacharidy9,5 g
Tuky19,4 g
Vláknina3,8 g

Použité produkty

Hodnotenie našich spokojných zákazníkov

4,5
4 hodnotení
Silvie Labuťová autorka receptov KetoDiet

Autorka skvelých keto receptov z tých najkvalitnejších surovín. Je dôkazom toho, že variť sa dá chutne aj bez zbytočných cukrov.

Proteínová omeleta obohatí aj ďalšie recepty

Proteín rovno do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov