
- náročnejšie
- 6 porcií
- 60 min
- od 2. kroku

Tradičný veľkonočný dezert vo forme, ktorá ide s diétnym plánom ruka v ruke. Zabudnite na bielu múku a klasický cukor. Upečte si vláčného veľkonočného baránka.
Na veľkonočného baránka potrebujeme
Proteínový nápoj – príchuť natural (40 porcií) | 25 g |
Jogurt biely grécky | 140 g |
Mak mletý | 40 g |
Mandľová múka | 120 g |
Múka z ľanových semienok | 50 g |
Citrónová šťava | 10 ml |
Vajce | 4 ks |
Vaječný bielok | 1 ks |
Kypriaci prášok do pečiva | 12 g |
Čakankový sirup | 60 ml |
Bude sa vám hodiť
Z uvedených surovín pripravíme 6 porcií.
Na recept sme použili biely grécky jogurt s 0 % tuku.
- 25 g proteínového nápoja sú 2 zarovnané odmerky.
- 12 g prášku do pečiva je 1 vrecúško.
- 10 ml citrónovej šťavy je zhruba 1 polievková lyžica.
- 60 ml čakankového sirupu je zhruba 6 polievkových lyžíc.
Ako pripraviť veľkonočného baránka
- Celé vajcia vyšľaháme spoločne s čakankovým sirupom a citrónovou šťavou.
- Bielok vyšľaháme zvlášť do tuhého snehu.
- Zvyšné suché ingrediencie zmiešame.
- Do vaječnej hmoty pridávame striedavo sypkú zmes a jogur. Hneď ako sa spoja, zmes krátko prešľaháme.
- Do cesta opatrne vmiešame sneh z bielkov. Pokiaľ by bolo cesto príliš husté, môžeme nariediť trochou rastlinného mlieka bez cukru.
- Cesto nalejeme do vymastenej formy (alebo do silikónovej) a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 20 min.
- Len čo začne baránok zlátnuť, teplotu stiahneme na 160 °C a dopečieme ďalších asi 30 min. Špajľou vyskúšame, či je vnútri prepečený.
Mandľová vs. klasická múka
Múka vyrobená z pšenice má vysoký obsah sacharidov, ale nízky obsah tuku a vlákniny. Jej konzumácia tak môže viesť ku kolísaniu hladiny cukru v krvi a po výrobkoch z pšeničnej múky sa môžeme cítiť unavení a hladní. Oproti tomu mandľová múka má nízky obsah sacharidov, ale vysoký obsah vlákniny a zdravých tukov. Má tak nízky glykemický index, cukor do krvi uvoľňuje pomaly a je trvalým zdrojom energie.

Prečo používať mandľovú múku
Dôvodov je celý rad. Vzhľadom na to, že sú v nej iba rozmixované mandle, prináša všetky zdravotné benefity s nimi spojené. Mandle sú skvelým zdrojom antioxidantov a tiež vlákniny a bielkovín. Obsahujú pre telo dôležité živiny, medzi ktoré patrí napríklad vitamín E, selén, zinok, vápnik, horčík, vitamín B a vitamín B7.
Výživové hodnoty | |
---|---|
Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu: | 1 287 kJ/308 kcal |
Bielkoviny | 18,8 g |
Sacharidy | 7,8 g |
Tuky | 21,5 g |
Vláknina | 10,6 g |
Použité produkty
Hodnotenie našich spokojných zákazníkov
Vhodné ako
Autor
Martina WeisserováNaša diétna koučka je v oblasti výživového poradenstva ako doma. Zdravý jedálny lístok je pre ňu vášňou. Vymýšľa pre vás recepty z kvalitných surovín.
Upečte si okrem baránka aj ďalšie dobroty


Potrebujete poradiť?

Proteín rovno do e-mailu
Recepty, novinky a tajné akcie.
Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.