Recept na zapečený fenikel
Recept na zapečený fenikel

Aj keď na našich stoloch nie je fenikel bežnou zeleninou, jeho prednosti poznali už starí Gréci a Rimania. Cenili si ho pre jeho korenistú vôňu, sladkastú chuť i liečivú silu. Objavte ho aj vy.

Na zapečený fenikel potrebujeme

Proteínová omeleta – príchuť ementál a sušené paradajky27 g
Fenikel250 g
Smotana na varenie150 ml
Olivový olej5 ml
Tvrdý syr (45 % tuku)20 g
Tekvicové semienka10 g
Slnečnicové semienka10 g
Čerstvá petržlenová vňaťpodľa chuti
Čerstvá pažítkapodľa chuti
Soľpodľa chuti
Koreniepodľa chuti

Bude sa vám hodiť

  • 27 g proteínovej omelety je 1 vrecúško.
  • 5 ml olivového oleja je zhruba 1 čajová lyžička.

Na tento recept sme použili:

  • tvrdý syr – ementál, obsah tuku 45 %&
  • smotanu na varenie, obsah tuku 12 %&

Z uvedených surovín pripravíme 2 porcie zapečeného fenikla.

Ako pripraviť zapečený fenikel

  1. Umyjeme fenikel a nakrájame ho na tenké plátky, poukladáme do zapekacej misky, ktorú sme vymazali olivovým olejom.
  2. Ochutíme soľou, čiernym korením a nasekanými bylinkami.
  3. Zmes na omeletu rozmiešame v smotane na varenie a zalejeme ňou pripravený fenikel.
  4. Zapekaciu misku prikryjeme alobalom, vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme asi 45 minút.
  5. Medzitým si na panvici nasucho opražíme tekvicové a slnečnicové semienka.
  6. Zapekaciu misku vyberieme a odstránime alobal.
  7. Fenikel posypeme nastrúhaným tvrdým syrom a pečieme v odkrytej miske ďalších asi 10 minút, kým syr nezozlatne.
  8. Pri podávaní posypeme opraženými semienkami a ozdobíme nasekanými bylinkami.

Fenikel na zdravie aj redukciu váhy

  • Ide o nízkoenergetickú potravinu, a preto ho môžu s chuťou chrúmať aj tí, ktorí bojujú s nadváhou.
  • Vďaka relatívne vysokému obsahu vitamínu C, draslíka a kyseline listovej je vhodný na podporu imunity.
  • Odvodňuje telo a zbavuje črevá jedovatých látok.
  • Posilňuje nervovú sústavu, zbavuje napätia a navodzuje dobrú náladu.
  • Odhlieňuje pri nádche a kašli.
  • Svedčí mamičkám, ktoré krátko po pôrode ešte nemôžu jesť pre nadúvanie všetku zeleninu. Fenikel, ktorý pôsobí proti nadúvaniu, môžu konzumovať nielen surový, ale aj tepelne upravený.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu:1 280 kJ/306 kcal
Bielkoviny18 g
Sacharidy10,6 g
Tuky20,5 g
Vláknina4 g

Použité produkty

Hodnotenie našich spokojných zákazníkov

4,7
18 hodnotení
Silvie Labuťová autorka receptov KetoDiet

Autorka skvelých keto receptov z tých najkvalitnejších surovín. Je dôkazom toho, že variť sa dá chutne aj bez zbytočných cukrov.

Ďalšia porcia receptov so zeleninou

Proteín rovno do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov