
- jednoduché
- 1 porcia
- 20 min
- od 1. kroku

Cuketa vyživí, zasýti a očistí. Pripravili sme z nej šťavnaté cuketové placky a ku klasickej zemiakovej placke sa len tak nevrátime. Skúste to tiež. Hneď od 1. kroku diétneho plánu.
Na cuketové placky potrebujeme
Proteínová placka – príchuť cesnak (7 porcií) | 25 g |
Cuketa | 100 g |
Zeler buľva | 30 g |
Cesnak | 3 g |
Olivový olej | 20 ml |
Majorán | podľa chuti |
Drvená rasca | podľa chuti |
Soľ | podľa chuti |
Korenie | podľa chuti |
Reďkovka | 30 g |
Šalát ľadový | 50 g |
Šalát rímsky | 50 g |
Šalát rukola | 50 g |
Voda | 30 ml |
Balzamový ocot | 5 ml |
Nechcete vážiť?
- 3 g cesnaku je zhruba 1 menší strúčik.
- 20 ml olivového oleja sú približne 2 polievkové lyžice.
- 30 g reďkoviek sú asi 3 kusy.
- 5 ml balzamového octu je zhruba 1 čajová lyžička.
Ako pripraviť cuketové placky
- Cuketu umyjeme a aj so šupkou nastrúhame na hrubom strúhadle, trochu osolíme a necháme pustiť vodu.
- Zeler nastrúhame na jemnom strúhadle a pridáme k cukete.
- Zmes na proteínovú placku nasypeme k cukete so zelerom, dochutíme prelisovaným cesnakom, majoránom, rascou a okoreníme.
- Podľa hustoty zmesi (záleží, ako veľmi cuketa pustila vodu) postupne pridávame po lyžiciach vodu, vždy zamiešame. Zmes nesmie byť príliš riedka.
- Zo zmesi tvarujeme lyžicou malé placky, ktoré osmažíme na panvici na lyžici olivového oleja.
- Zatiaľ čo sa placky smažia, nachystáme si zálievku na šalát. Zmiešame lyžicu olivového oleja s lyžičkou balzamového octu, dochutíme soľou a korením.
- Zmes listových šalátov doplníme nakrájanými reďkovkami, dôkladne zmiešame so zálievkou.
- Upečené placky podávame s ochuteným šalátom.
Cuketa – zelený zázrak
Vzhľadom na obsah vody nás cuketa v horúcich dňoch zavlaží, a nielen to! Obsahuje nezanedbateľné množstvo minerálnych látok, ktoré v horúcom počasí strácame potením. Ide najmä o draslík, fosfor, horčík, vápnik, sodík, železo a zinok. Veľmi dôležité sú draslík a horčík. Predovšetkým draslík sa ako jedna z mála minerálnych látok podieľa na udržovaní optimálnej hodnoty krvného tlaku. Najvhodnejšie na prípravu v kuchyni sú 20 až 25 cm cukety, ktoré nemajú zrelé, a teda tvrdé semienka a celkovo sú krehkejšie
Výživové hodnoty | |
---|---|
Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porciu: | 1 384 kJ/331 kcal |
Bielkoviny | 20,3 g |
Sacharidy | 13,8 g |
Tuky | 2,1 g |
Vláknina | 4,5 g |
Použité produkty
Hodnotenie našich spokojných zákazníkov
Vhodné ako
Autor
Silvie LabuťováAutorka skvelých keto receptov z tých najkvalitnejších surovín. Je dôkazom toho, že variť sa dá chutne aj bez zbytočných cukrov.
Skúste aj ďalšie recepty s cuketou


Potrebujete poradiť?

Proteín rovno do e-mailu
Recepty, novinky a tajné akcie.
Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.